Väkommen fredag

Hej fredag 🙂

Jag är så himla sugen på gräddkokta musslor att jag nog måste köpa mig ett nät med färska blåmusslor snart. De är inte det minsta svårt eller tidskrävande att tillaga till musslor. Många drar sig kanske för att man är rädd för att bli dålig, men följ bara regeln att musslor som inte är stängda när de är okokta och stängda när de väl är kokta ska kastas, så är det ingen fara med musslor.

Gillar ni musslor?

Nu står ju helgen för dörren, så varför inte köra direkt tänker ni? Men tidigt imorgon bitti drar jag till Stockholm, Grand Hotell och Damernas Världs Guldknappen 2015, så jag skjuter på musselfrosseriet till en annan dag när jag har mer tid. Men kanske är ni några andra som vill fixa det här i kväll, här får ni mitt favoritrecept på vin- & gräddkokta musslor, sååå gott – mums!!

.

Smarriga musslor

Ingredienser – 4 personer:

1 nät med färska blåmusslor ca 1 kg. 1 gul lök 2 vitlöksklyftor 1 röd chili urkärnad 1 dl finhackad persilja 1 msk hackad färsk timjan 1/2 flaska torrt vitt vin 3 dl grädde 1/2 fänkål vitpeppar

.

Gör så här: Skölj och skrubba musslorna väl, se till att alla musslorna sluter sig. Släng de musslor som inte sluter sig eller om de är trasiga. Skala och hacka lök och chili. Fräs i ett par matskedar smör i en stor gryta. Tillsätt sedan vinet, persiljan, timjan, fänkål, vitpeppar och grädde låt allt koka ihop i ca 5 minuter. Lägg sedan i musslorna och se till att det kokar kraftigt under tiden och låt koka under lock i ca 6 minuter eller tills de har öppnat sig. Servera gärna med ett gott bröd att doppa i spadet!

Överblivet spad går utmärkt att frysa och sedan använda till t ex en god fisksoppa.

.

Önskar er en riktigt bra fredag, på återseende!

Kramar/Anna