Lite annorlunda äppelkaka

Halloj,

En klassisk äppelkaka, vad är mer höstligt än så i bakväg? Den traditionella varianten brukar ju innehålla kanel i första hand, men här är en annan variant med citron och kardemumma. Vet att jag tipsade om denna mjuka kaka redan 2011, men den är vansinnigt god och jag gör den emellanåt och nu tänkte jag att ni skulle få receptet igen! Fått receptet av min mamma från början!

På tal om mamma, imorgon kommer hon och pappa till oss över helgen ♥ Som jag och barnen längtar efter mormor och morfar och bara få vara med dom. Inte träffats sedan vi var nere hos dom i somras, så det blir ett kärt återseende.

Slog mig förresten att det om bara 3 månader är julafton idag. Sett att vissa på Instagram fått en massa jullängt. Det har jag verkligen inte fått, mina tankar är fortfarande halvt hängande kvar i sommaren, så julen och vintern får hemskt gärna vänta på sig 🙂

.

ÄPPELKAKA MED CITRON & KARDEMUMMA

Ingredienser – ca 8 bitar 125 g smör 1½ dl strösocker 2½ dl mjöl 1 tsk vaniljsocker 1 citron (rivet skal) ½ tsk bakpulver 2 msk mjölk 2 ägg

Fyllning & garnering 4 medelstora äpplen 1 tsk kardemummakärnor 1 tsk strösocker

Gör så här: Sätt ugnen på 175°C. Smörj en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm ø med matfett (jag använde dock en form med måttet 20 cm ø). Smält matfettet och låt svalna. Rör matfettet med socker, vanilj och citronskal. Tillsätt ett ägg i taget och rör mellan varje. Rör ner mjölet blandat med bakpulvret och mjölken. Häll smeten i formen. Skär äpplena i tunna klyftor. Stick ner dem tätt i smeten. Stöt kardemummakärnorna och blanda med sockret. Strö det över äpplena. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 30-35minuter.

Servera kakan ljummen eller kall med glass, eller lättvispad grädde.

Ta hand om er denna torsdag, så hörs vi snart igen!

Kramar/Anna