Ätbara julgåvor

Tjingeling på er!

I dessa jultider är det ofta man är bortbjuden på; glöggmingel, julfester eller andra middagar med släkt och vänner. Ibland kan det vara skoj att ge bort något ätbart som man gjort själv till värden/värdinnan/värdparet som en liten gåva.

Här tänkte jag lista fem godsaker som i alla fall jag skulle blivit himla glad över om någon av mina gäster kom med. Lägg dit personliga ”ihop-kok” i fina askar eller glasburkar med egenskriva etiketter och snören på, en personlig och fin gåva.

.

Fröknäcke

 Frökäcke är en personlig favorit här hemma, så himla gott med en bit ost och en god marmelad på. Inte svårt att göra heller, och en perfekt personlig ”gå-bort-present”. Lägg det i en påse av cellofan, knyt ett band runt, mumsig present.

.

Ingredienser

2 dl solroskärnor 1 dl sesamfrön 2 dl pumpakärnor ½ dl linfrön ½ tsk salt 1 dl mandelmjöl 1 st ägg ½ dl vatten 1 msk kokosolja FlingsaltGör så här: Sätt ugnen på 170°. Blanda alla torra ingredienser i en skål. Rör ihop ägg, vatten och kokosolja och blanda ner det.

Bred ut på en plåt med bakplåtspapper. Strö över flingsalt och tryck till lite. Grädda i 20 minuter, ta ut knäcket och skär det i rutor. Sätt in i ugnen i ytterligare 10–15 minuter, eller tills knäckebrödet är gyllenbrunt och knaprigt.

Recept ursprungligen från recept.se

.

Smaksatt socker

Ett smaksatt socker är gott att smaksätta glass, skorpor eller andra bakverk med. Eller strö över te.x. grillad frukt. Här kommer några varianter, och snabbt går det att fixa. Ge bort i en fin burk som ovan.

.

Lavendelsocker – 5 dl

Ingredienser 1 msk torkad lavendel 5 dl strösocker

Gör så här: Kör lavendeln i en matberedare i 30 sekunder. Tillsätt 2 dl socker och kör i några sekunder till. Rör ihop med resten av sockret. Lägg i en ren burk och förslut.

 _________________

Citrussocker – 5 dl

Ger bakverk och kakor ett extra lyft, även gott att toppa en pannacotta med.

Ingredienser 1 ekologisk apelsin 1 ekologisk lime 1 ekologisk citron 5 dl strösocker

Riv citrusfrukternas skal fint med ett rivjärn, utan att få med det vita.

Blanda citrusskalen med 2 dl socker och kör i ca 30 sekunder i en matberedare. Rör ihop med resten av sockret. Lägg i en ren burk och förslut.

__________________

Kokossocker 5 1/2 dl

Perfekt smaksättare i desserter, smoothies och bakning.

Ingredienser: 1 dl kokosflingor 5 dl strösocker

Värm ugnen till 175°. Rosta kokosflingorna i 5–10 minuter eller tills de blir gyllenbruna. Låt svalna. Kör kokosflingor med 2 dl socker i en matberedare i ca 30 sekunder. Rör ihop med resten av sockret. Lägg i en ren burk och förslut.

Recepten kommer ursprungligen från Elle Mat & Vin

.

Varm choklad på pinne

Choklad på pinne som man sätter ner i ett glas och tillsätter varm mjölk och rör om är perfekta drycken om man kommer in efter en kall vinterdag i pulkabacken eller efter en kylig vinterpromenad. Lätt att variera chilistyrkan eller byta ut mot annan smaksättning, smarrigt värre och perfekt att ge bort några sådana i t.ex cellofanpåsar till en gottegris 🙂

.

Ingredienser

300 g mörk choklad 2 msk strösocker chiliflakes glasspinnar istärningslåda av siliko

Gör så här: Smält chokladen i en skål över vattenbad, rör ner strösocker och fyll istärningslådan låt svalna. Stick ner glasspinnar och strö över chiliflakes, låt chokladen stelna och slå in i cellofan.

Recept ursprungligen frånEkostil.se

Lyxig tryffel

Vem skulle egentligen tacka nej till egengjorda fina och smarriga praliner någon gjort med kärlek? Inte jag i alla fall.. Ner med dom i en fin ask, knyt vackert snöre om eller kanske lägga några i en cellofanpåse och ge bort. Perfekt ”ge bort present”.

.

Ingredienser – ca 25 kulor

225 g mörk choklad (60-70 %) 1 1/2 dl vispgrädde 25 g rumsvarmt smör

Till garnering: kakao finhackade nötter finhackade karameller (sila bort det minsta ”pulvret”) florsocker finhackad choklad finhackade tranbärGör så här: Hacka chokladen fint och lägg i en bunke. Koka upp grädde och häll den över chokladen. Låt stå i några minuter utan att röra. Tillsätt smöret i små klickar och blanda försiktigt till en slät kräm. Låt tryffelkrämen svalna i rumstemperatur. Ställ sedan in den i kylen. Rör om ungefär var femtonde minut. Efter cirka 40 minuter kommer krämen att stelna snabbt, så rör då om var tredje minut tills den är så pass fast att den går att forma. Doppa en klick av tryffeln i kakao så att den inte fastnar på händerna och rulla till en slät kula.

Det går även bra att nypa ihop tryffeln till ojämna bollar för en mer handgjord touch. Avsluta med att rulla tryffeln i kakao eller annan valfri garnering.

Receptet kommer ursprungligen från Systrarna Eisenman.

.

Saffransgranola

En granola är perfekt till yoghurt, mjölk eller varför inte röra ner i en smoothie till mellis. Här är en lite juligare variant med saffran, men det kan man ju utesluta om man inte gillar den kryddan. Lägg i en fin burk och ge bort till någon som du tycker om.

.

Ingredienser

5 1/2 dl Havregryn 2 dl Solroskärnor 1 dl Sesamfrön 1 dl Pumpakärnor 1 krm Havssalt 1 krm Äkta Vaniljpulver 0,5 g Saffran 1 1/4 dl Vatten 2 msk Kokosolja 1-2 msk Agavesirap (eller honung eller annan valfri sötning)

1 dl RussinGör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Smält under tiden kokosoljan tillsammans med vattnet i en kastrull på låg värme. Blanda sedan ned det varma vatten och den smälta kokosoljan tillsammans med agavesirap i bunken med torra ingredienser. Lägg sedan ett bakplåtspapper i en långpanna och häll över granolablandningen.

Sätt in i ugnen och öppna sedan ugnsluckan ungefär var femte minut för att röra i granolan. Efter ca 20 minuter så är granolan klar! Låt svalna och blanda sedan i russinen.

Receptet ursprungligen från Evelinasekologiska

.

______________________________________

.

Där har ni ett gäng godsaker mn enkelt kan göra själv, både nyttiga och lite mindre nyttiga att ge bort!

Ha en fortsatt fin dag, här fortsätter vi med sjukstuga, verkar aldrig ha sitt slut detta.. 🙁

Kram på er/Anna

.

.