Ljussätt ditt hem

.

Godmorgon tisdag,Vad ”samlar” ni på? För visst är det väl fler än jag som köper på mig vissa saker mer än andra ting till hemmet eller kanske till sig själv? Vissa människor har ju hundratals skor, andra ”samlar” på parfymflaskor och en tredje kanske på antika krukor, vad vet jag… Men jag själv har en fäbless för lampor. Jag är ständigt på jakt efter nya vackra sådana till hemmet.

Lyckan är ju att ha ett sånt här stort hus vi har för då behövs det verkligen många lampor. Belysning tycker jag är avgörande för att skapa ett vackert, och behagligt hem.

Här är senaste tillskottet i min lilla lampsamling, ”Pion” från danska Hay. Lampan har hamnat i arbetsrummet som helt saknat lampa i fönstret sedan vi flyttade in för lite mer än 8 månader sedan, men jag har inte haft någon brådska alls utan istället känt mig för och tänkt och känt efter noga vad jag verkligen ville ha. Och jag är himla nöjd nu när denna lampa är på plats, fint och ”lagom” sken och så en lite kul form. Kan säga att det är en perfekt lampa för alla med grunda fönster/små fönsterbrädor som har svårt att hitta lampa. Vi har väldigt generösa fönsterbrädor så inget problem här, men inte därför jag valde denna lampa, mer för att jag är förtjust i just formen!

.

Så här ser lampan ut släkt. Bredvid kruka från Svenskt Tenn och den lilla porslinsgömman är från H&M Home. Jag tycker som sagt att lampor behövs för att skapa ett vackert, behagligt och funktionellt hem. Men att ljussätta ett rum är ju så mycket mer än att bara välja en snygg lampa. Det blev jag varse när jag läste boken ”Ljussätt ditt hem” där ljusdesignern Kai Piippo ger tips och råd om placering av armaturer och illustrerade exempel för ljussättning av hemmets olika rum; vardagsrum, sovrum, kök, arbetsrum, badrum och hall. Faktiskt riktigt underhållande och lärorikt läsning, ett kul ämne som man kanske inte alltid tänker på.

Nedan ska ni få några små belysningstips jag nu snappat upp

.

.

Tips för att få till belysningen:

________

.

Utgå från rummets funktion när du planerar belysningen i dit hem. Börja med funktionsljuset, alltså lampan vid arbetsplatsen eller läsfåtöljen, fortsätt med stämningsljuset, till exempel lampan i fönstret eller på byrån, och avsluta med allmänljuset. Köket och arbetsplatsen kräver mer funktionsbelysning medan vardagsrummet kan göra sig bättre med ett mjukare ljus.

.

Sätt ljus på saker du vill ska framträda, som tavlor, växter eller en läsfåtölj. Mellan fem och tio ljuspunkter brukar vara lagom i ett vardagsrum, och använd olika typer av lampor för att få den bästa och mysigaste belysningen i hemmet.

.

Dimmers är oslagbara för ljuset hemma. När du vill ha lite lugnt och skönt runt dig, sänker du ljusstyrkan och när det är dags för storstädning ökar du ljuset snabbt och enkelt.

.

Låt belysningen i ditt hem vara en del av inredningen. Ljuskällorna ska inte bara vara fina utan lyfta resten av inredningen. Många gånger behövs ingen taklampa. Ibland sprider de mindre lamporna tillsammans ett jämnt och fint ljus. Använd taklampa mer som en inredningsdetalj som ger rummet en riktigt möblerad känsla.

.

Mörka ytor absorberar ljus medan ljusa reflekterar det. Därför behöver ett mörkt rum ofta fler lampor än ett ljust för att kännas välkomnande.

.

Placera rummets lampor i varierande höjd. Det gör spelet mellan ljus och skuggor mer intressant. Kring soffan är det bra med lågt placerade lampor, för att få läsljus, men också för att understryka möbelns funktion och öka samhörighetskänslan.

.

______________

.

Nu ska jag väcka upp mitt lilla gäng här och ta tag i denna tisdag!

På återseende!

Kram