Torskgömma med Chèvreskum

.Tjingeling,

Här ska ni få ett gammalt beprövat recept på en supersmarrig torskrätt i ett litet paket. Gjort denna rätt lite då och då genom åren, och blir alltid en succé. Gjorde den förra helgen när mamma och pappa var på besök. Men då körde jag inte som smörpaket i ugnen, utan kokade och stekte vissa ingredienser och la upp på tallrik och gjorde torsken för sig i en ugnsfast form. Men denna variant är än mer festlig, var bara det att jag inte hade steksnöre hemma när allt kom till krita som jag fick välja bort just detta serverings alternativ just i lördags.

Oavsett, sååå gott och festligt. Ni måste testa och jag är ingen större fan av Chèvreost egentligen, så ni som känner samma, skräms inte av att det är en av ingredienserna och hoppa inte över. Ha bara lite lagom i såsen (testa er fram) blir såååå gott. Älskar man smaken kan man ju köra på med mer, men jag kör mindre än vad det står i receptet, så det bara får en svag nyans av smaken, mumma tillsammans med allt det andra!

Ingredienser:

500 g torskfilé 0,5 kg jordärtskocka 1 nät blåmusslor 1 pkt rimmat sidfläsk (funkar med bacon också) 1 st morot, stor 0,5 st purjolök 8 st champinjoner

.

Chèvreskum

350 g chèvre (eller efter smak) 5 dl mellangrädde 2 dl grädde 1-2 st st fiskbuljongtärning smör smörpapper, stora ark steksnöre

.

Gör så här:Stek sidfläsket väl. Skiva svampen och stek i smör. Gör fina strimlor av morot och purjolök. Skala och slanta jordärtskockorna. Skiva upp torsken i lagom stora bitar. Lägg upp svamp, grönsaker, fläsk och fisk i små skålar för enkelhetens skull. Ta ur blåmusslorna från nätet och häll ut i diskzinken. Alla som är öppna skall slängas. De friska musslorna skall vara helt stängda när du rör runt bland dem. Gör i ordning fiskpaketen enklast genom att lägga ett stor bit smörpapper i en djup tallrik/skål. Fyll paketet med jordärtskocka (jag brukar förkoka dom någraminuter för att dom säkert ska hinna bli mjuka i ugnen), morot, purjolök, sidfläsk, svamp, och friska blåmusslor (ca 5 per person). Överst lägger du torsken och en rejäl klick smör. Knyt paketet med steksnöret, enkelknut och rosett (så man enkelt kan knyta upp när man ska äta).

Placera paketen på en ugnsplåt och baka paketen i 225 grader ca 20-25 min. Är du osäker kan du försiktigt öppna ett paket och se om torsken är klar och musslorna har öppnat sig.

Chèvreskum

Koka upp mellangrädde och grädde samt buljongtärningen. Tillsätt chèvre och rör runt. Smaka eventuellt av med salt och peppar. Låt stå och småputtra en stund och vrid sedan av plattan. Innan du serverar, värm upp såsen och skumma gärna till den med en stavmixer, för det fina utseendets skull. Servera fiskpaketen oöppnade på en djup tallrik. Vid servering knyts paketet upp och chèvreskummet hälls på med en soppslev. Ca 1,5 dl per person.

.

Magiskt gott, denna gång serverade jag pressad potatis till, men man kan äta utan något till också!

Smaklig måltid!

Kram/Anna