Inred din balkong/uteplats

Trall i mörkt grått/ Ikea, Örtkrukor i emalj på emaljbricka/ Tyvärr okänt märke.

.

Hej,

Ni flera som önskade lite inspo och tips till era balkonger och uteplatser, när jag häromsistens undrade vad ni skulle vilja läsa mer om här på bloggen. Så jag har knåpat ihop ett inlägg här med mina bästa tips att tänka på när man fixar med sin balkong/uteplats.

.

H U V U D F  U N K T I O N E N

Fundera allra först på vilken huvudfunktion som är viktigast för din uteplats? Ska det vara en plats att sitta och äta vid? En plats man ska kunna softa i med en drink i handen eller läsa en bok? En plats med både ock?

På den mindre balkongen skulle inte jag pressa in en loungesoffa hur underbart det än låter så blir det inte bra. Utan här bör man köra med nätta ”luftiga” möbler som inte stjäl alltför mycket ytor. På den större balkongen kan man ju enklare fläska på. Man får plats både med en matplats och en soffhörna.

.

V Ä X T E R

Plantera i krukor som du sätter i en liten samling. Kör med en spaljé och låt växterna klättra upp på väggen. Kör gärna några ätbara sorter, alltid uppskattat inte minst om du har barn att gå och plocka från sin egna lilla odling. Jordgubbar, smultron, blåbär på buske, och körsbärstomater. Ett gäng olika kryddväxter är aldrig fel, dom sprider om inte annat en ljuvlig doft omkring sig.

På den lilla balkongen odla på höjden, och koncentrera växterna till en hörna mer än att sprida ut dom. Det ger ett mer samlat uttryck. En balkonglåda är perfekt tar inte mycket yta heller, men tänk på att man inte ska hänga den utåt utan inåt. Dels för att den inte ska träffa någon om den skulle ramla ner, men också för att det är ju du som ska se planteringen inte grannarna.

På den stora balkongen man man ju även sprida ut stor krukor med både ett planterat träd. Vill slå ett slag för trädet ” .

B E L Y S N I N GBelysning, nästan lika viktigt som inomhus.

Det skapar en extra mysig känsla när det skymmer. Jobba med solcellslampor så slipper du fundera på eluttag. Lamporna kan hängas i taket om detta finns, eller lindas runt t ex ett balkongräcke eller liknande. Ljuslyktor och ljusslingor är också fint att dekorera uteplatsen med om du har tillgång till eluttag.

,

T E X T I L I E R

För att få till det där mysiga är textilier A och O. Det skapar direkt en ombonad känsla. Idag finns ett stort utbud av textilier som är anpassade för utomhusbruk. Lägg en matta på golvet, dynor, kuddar och plädar för skön sittkomfort och att värma sig med om sommarkvällarna som inte alltid i detta land är så ljumna som vi skulle önska.

.

I N R A M N I N G

Rama in uteplatsen, det höjer även det myskänsla. Det dämpar även vindar och insyn från nyfikna grannar 😉 Det finns vindskydd, spaljéer, och gardiner man kan använda sig av. Bara att välja vad man själv gillar bäst.

.

_______________________________

.

Där har ni det jag tycker är viktigast för ett bra resultat på uteplatsen.

Ha nu en fin dag så hörs vi snart igen.

Kram Anna

.

.