Krämig kräftsoppa

Krämig kräftsoppa

.

Tjingeling på er,

Ni vet väl att mjukost inte bara behöver vara ett gott pålägg. Denna klassiska kräftsoppa har jag gjort många gånger genom åren med Kavli Kräftost. Jag åt soppan allra första gången som förrätt på en nyårsfest för många år sedan. Alla satt då och sörplade och smackade nöjt, ni vet när något är sådär överraskande gott. Ett och annat  ögonbryn höjdes när värdinnan avslöjade att det var mjukost i soppan, och jag tror vi var ganska många på den middagen som någon gång senare lagat soppan och bjudit den vidare till egna gäster.

Soppan är både enkel och snabb att göra och blir som sagt jättegod och smakar ”avancerat”. Kan serveras som en hel måltid tillsammans med bröd, som en förrätt, eller varför inte i små glas som en liten ”kräft-sup”, en kul idé på kräftskivan eller buffebordet.

.

.

Ingredienser:(12 små glas eller 4 hela portioner)

400 g Kavli Kräftost 2 dl crème fraiche 2 stora morötter 2 msk smör 2 msk vetemjöl 2 fiskbuljongtärningar 1 liter vatten 1 burk kräftstjärtar cayennepeppar Färsk dillGör så här: Skala och riv morötterna grovt, bryn dem i smör i en kastrull. Strö över mjöl, späd med vatten och tillsätt därefter buljongtärningarna och låt det koka i ca 5 minuter.

Blanda ner kräftosten, crème fraiche och dillen och låt sjuda på svag värme ytterligare en stund. Smaka av med cayennepeppar. Hacka kräftstjärtarna grovt och häll ner dem i soppan och låt allt bli varmt. Häll upp i djupa tallrikar, toppa med färsk dill, och serveras tillsammans med en bit bröd och en klick crème fraiche, så gott!

Smaklig måltid!

_______________________

.

Ha en kanonbra start på denna vecka. Alltid lite kämpigt med måndagar, men ni vet hur fort det går, och vips är vi snart framme vid fredag och helg igen 😉

Kramar Anna

.

.

//