Smutsiga barn

Smutsiga barn är glada barn 🙂

.

Godmorgon,

Hur funkar ni när det kommer till smuts på era barn? Kan ni bara släppa ”kontrollen” när dom är ute och leker, eller är ni en av alla dessa mammor  som avbryter deras lek ibland när det blir väl grisigt?Jag var definitivt en ”avbrytande” mamma när Maximilian var liten.

Första barnet som han är, har han fått vara som en försökskanin många gånger. Minns att jag ofta sprang efter och ”rättade till” honom mitt i leken när vi var ute. Minns särskilt en gång i en lekpark när det hade regnat tidigare på dagen och det fanns en perfekt lerpöl sett ur ett barns ögon. Han ville så gärna leka där med sin hink och spade och leka, men jag tvingade honom under stor protest vara någon annanstans på lekparken. Bara på grund av att han inte skulle smutsa ner sig i onödan. Kan tänka på det än idag ibland, va hade det gjort om han hade fått vara där och gräva…

Så kom Celine, min nummer två i barnaskaran, och jag släppte mer på denna ”kontroll” med henne. Det var helt enkelt inte lika lätt att jaga efter två barn och ”passa” från att bli smutsiga. Så kom Julie, den coola lilla trean, och hon har minsann fått grisa på utomhus bäst hon velat. Och jag är faktiskt stolt över mig själv, att jag som ändå måste anses vara rätt pedantisk, har kunnat släppa helt på sånt här med åren. För jag tror att ohämmad lek är ett mycket viktigt sätt för barn att utvecklas på.

.

.För mig är det sedan skillnad på smuts och smuts. Det är skillnad på att vara ohygienisk och att dra på sig ytlig smuts. Mina barn är A L L T I D hela och rena på morgonen när dom går till förskolan, och skitiga och glada på eftermiddagen när jag hämtar dom 🙂 Tvättmaskinen och Via fixar sedan jobbet med dom smutsiga kläderna, och barnen får på så vis utvecklas och vara kreativa utan att behöva känna sig begränsade för att dom inte ska få smutsa ner sig när dom leker.

Hur tänker ni, är vi lite för besatta av den rena ”perfekta” ytan idag?

Ha en fin dag, och på återseende!

Kramar Anna

.

.