Dags för läslovet

.

H ö s t l o v  =  L ä s l o v !

Nu förvandlas Höstlovet till Läslovet. Tanken är att höstlovslediga barn och elever ska uppmuntras till att ägna ledigheten åt läsning. Ett lov då läsningen får stå i fokus och som ett komplement till Sportlovet.  Lusten till läsning, berättande och skrivande i alla dess former är det som är centralt.

Jag tycker att detta är en suverän idé. Läsa är bra ur så många olika synvinklar. 30 min läsning varje dag, utanför skoltid, sägs t.ex. ha ett starkt samband med bättre skolresultat.

Här hemma kommer vi ta detta tillfälle i akt, och jag har bestämt att jag och barnen tillsammans ska läsa minst 30 minuter varje dag under höstlovet (v44). Jag uppmanar nu även er bloggläsare att satsa på läslovet tillsammans med era barn under höstlovet.

Kom ihåg att läsande barn blir tänkande vuxna ♥

.

Sedan 2001 har barn-och bilderböcker funnits i Happy Meal i samarbete mellan McDonald’s och Läsrörelsen. Här är årets åtta böcker som ingår. 

.

När två blir arga på varandra

Text: Tor Åge Bringsværd

Bild: Tina Soli

Det är okej att vara osams ibland, och arga på varandra, men man behöver ju inte bli ovänner för det. Liten berättelse med tänkvärt innehåll och mycket uttrycksfulla bilder.

.

.

Det lilla lokomotivet

Text & Bild: Ib Spang Olsen

Det lilla lokomotivet blev till genom samtal mellan Ib Spang Olsen och den 2-årige pojken Tune, som varje dag under sommarlovet stod på en gångbro över järnvägen och lät sig insvepas i röken från förbipasserande tåg.

.

.

Krokodilen som åkte ikapp om våren

Text: Hannu Hirvonen

Bild: Pia Sakki

Under den långa mörka vintern blir den lilla krokodilen dyster. Kompisarna sover vintersömn och solen visar sig bara några timmar per dag. Han bestämmer sig för att åka iväg på skidor och leta rätt på solen och våren. Det blir en överraskande tur.

.

.

Känn igen 25 fåglar

Text & Bild: Björn Bergenholtz

Känner du igen en kråka? Men vad är det för skillnad på kråkan och skatan? Hur vet du att det är en blåmes och inte en talgoxe? I bilder och

lärorika texter lär sig unga fågelskådare mer om de vanligaste fåglarna i vår närhet

.

.

Gummi – Lisa hittar hem

Text & Bild: Anna Bengtsson

Författaren Anna Bengtsson läste en tidningsnotis om en grupp gummiankor som siktats på havet. Var kom de ifr ån? Hade de fallit från en båt? Det här är ankornas historia!

.

 .

Min lilla apa

Text: Ulf Nilsson

Bild: Kristina Digman

En finstämd berättelse om en pojke som blir vän med en liten babianunge. Men i Sydafrika, där pojken bor, är många arga på babianer. En dag invderar en hel flock grannens trädgård och pojkens hus och när aporna körs bort glöms den lilla ungen kvar.

.

.

Pelle i djungeln

Text & Bild: Jan Lööf

Pelle har fått en såg i födelsedagspresent. Nu tänker han bygga ett trädhus där han kan få vara ifred. Man skulle bo i en djungel, tänker han. Och plötsligt… Pelle ÄR i djungeln! Alldeles ensam! Men det syns ju rök över trädtopparna… Vem bor där?

.

.

Sagan om Pomperipossa med den långa näsan

Text Falstaff Fakir

Bild: Björn Berg

En dag när prins Pipi och prinsessan Fifi går en promenad i skogen kommer de till häxan Pomperipossas hus. Barnen lockas in i hennes hus där hon förtrollar dem! Men det blir inte riktigt som Pomperipossa hade tänkt sig.

.

.

_________________________