En 70-tals klassiker

__________________________

.

Hallå där,

I eftermiddag kommer mina föräldrar hit och det ska bli så himla mysigt att ha mamma och pappa här i några dagar! Fira Maximilian såklart, men även höstmysa tillsammans, tända brasa, dricka vin och ikväll ska jag göra en riktigt smarrig 70-tals klassiker och bjuda på, nämligen Plankstek 🙂

Jens kom hem med ett gäng plankor i början av året, hittade på Ica Maxi (tror jag skrivitk omdetta tidigare slår det mig nu…) men i alla fall. Sedan dess har vi gjort rätten både fem och sex gånger (minst), både med kött och fisk. Sååå himla gott!

.

Bild från ”Bara en kaka till”

.

Ingredienser – 2 portioner

ca 300 g kött, t ex oxfilé salt och peppar, 500 g mjölig potatis 1 ägg 25 g smör 2 msk solrosolja 3 tsk dijonsenap salt. 2 skivor bacon 1 tomat oregano, torkad 1 bunt haricot verts bearnaisesås

.

Köttet: Torka av köttbitarna så att de är torra. Salta och peppra på varje sida. Banka lätt på varje biff så att de blir jämntjocka. Skär bort eventuella senor. Stek biffarna i 1–3 minuter på varje sida. Köttet ska helst vara lite rött i mitten.

Potatismos: Skala potatisen och skär den i mindre bitar. Koka i saltat vatten. Vispa sedan de kokta potatisbitarna med elvisp ihop med ägg, smör, solrosolja och dijonsenap. Smaka av med lite salt.

Montering: Sätt ugnen på grillfunktionen och 250C. Lägg moset in en spritspåse och spritsa ut runt kanterna på plankan. Lägg på köttet. Halvera tomaten och placera ut en tomathalva på varje planka, krydda tomaten med oregano. Linda in en bunt haricot verts i en baconskiva och placera en bunt på varje planka. Ställ in plankorna i mitten av ugnen, och låt dem stå i ca 10 minuter tills potatismoset har fått fin färg.

Klicka på bearnaisesåsen eller servera i en liten skål bredvid och servera.

Njut!

:_.________________________

.

Nu måste jag kicka igång dagen, så jag hinner med allt jag tänkt innan dom kommer. Trevlig helg önskar jag er!

Kramar Anna

.