Egentillverkade godsaker

Egentillverkade godsaker

.

Tjingeling,

Hur har ni det i vinterkylan? Här har vi en så vacker vinterdag, med snö och strålande sol och någon liten minusgrad. Önskevädret kring jul, så hoppas, hoppas att den snön som kommit får ligga kvar dessa 10 dagar ynka dagar det nu är kvar till julhelgen.

Det var rätt länge sedan jag kom med något recept här på bloggen slog det mig häromdagen och att ge bort sina egentillverkade godsaker är ju alltid uppskattat. Så här kommer några små julklappstips och recept på just hemmagjorda presenter. Slå in godsakerna i cellofan, fina påsar eller askar med snören och etiketter för att piffa till det lite extra. Tips, tips!

___________________

Vaniljfudge!

.

Den här lagom söta fudgen bär ljuvlig smak av vanilj som pricken över i. Skär i lagom stora kuber och förvara gärna i glasburk med lock, eller lägg som här på bilden i små formar för extra lyxigt utseende.

________________________

Vaniljfudge

Ingredienser:

1 vaniljstång 4 dl strösocker 2 dl vispgrädde 2 dl mjölk 1 dl ljus sirap 50 g smör 1 krm salt

*

Gör så här

Lägg bakplåtspapper i botten på en form, cirka 20 × 30 cm. Skär ett snitt längs vaniljstången och skrapa ner fröna i en kastrull. Tillsätt socker, grädde, mjölk, sirap och smör och värm på låg värme tills smöret har smält. Rör om då och då med en värmetålig slickepott. Höj till medelvärme och låt massan koka tills den har en temperatur på 117 grader. Ta kastrullen från värmen och låt bubblorna gå ner en aning. Rör om med en värmetålig slickepott tills smeten tjocknar och temperaturen sjunker. När smeten inte längre är glansig utan blir matt och har en temperatur på 55–60 grader så är den klar. Häll fudgen i formen och låt stelna i rumstemperatur i minst 6 timmar. Skär fudgen i fina bitar.

Recept & bild; Martha Stewart

*

Minttryffel!

.

Tänk chokladkaka möter after eight. Grädde, smör, choklad och after eight är de enkla ingredienserna i denna minttryffel, himmelskt god gjorde den förra året, fullkomligt smälter i munnen.

_________________

Minttryffel

Ingredienser:

1 1/2 dl vispgrädde 50 g smör eller margarin 300 g mörk choklad 150 g after eight

*

Gör så här;

Värm grädden i en kastrull och lägg ner matfettet och låt det smälta. Ta kastrullen från värmen. Bryt chokladen i bitar och lägg ner den och after eight. Rör tills allt är smält. Lägg ett bakplåtspapper i en form, ca 15×20 cm. Häll tryffelsmeten i formen. Låt stelna i kylskåp. Skär den i bitar.

Bild: Martha Steward

____________________

Fransk nougat!

.Fransk nougat är så där vansinnigt gott kan jag tycka ibland. Seg och fylld med frukt och nötter är denna variant. Perfekt ge bort present.

_______________________

Fransk nougat

Ingredienser 5 dl strösocker 1½ dl ljus sirap 1 1/4 dl vatten 1 krm salt

2 äggvitor 1½ dl jordnötter + torkade frukter

*

Gör så här:

Mät upp ingredienserna till sockerlagen i en kastrull, gärna med tjock botten. Använd en termometer och koka upp till 130 grader. Undvik att röra, då kristalliseras sockret och du får en mörk färg på nougaten. Vispa under tiden äggvitorna till hårt skum.

När sockerlagen gått upp till 130 grader, ta kastrullen från plattan en minut. Koka sedan upp den igen till 135 grader (går snabbt) och häll den därefter i en fin stråle ner i äggvitorna under kraftig vispning. Fortsätt vispa tills smeten svalnat något men inte för länge då får du en tjock, smulig deg istället. Rör sist ner nötter och frukt.

Bred ut på oljat bakplåtspapper, klappa ytan med oljade händer och lägg plastfolié över, kavla ut till önskad tjocklek. Låt stå i rumstemperatur tills den svalnat helt. Förvara i burk med lock.

Du kan blanda lite maizenamjöl med florsocker (50/50) för att vända runt bitarna i om du ska förvara i glasburk. Annars är det fint att slå in avlånga större bitar i cellofan också.

Ursprungsrecept & bild Kryddburken.se

__________________

.

Marshmallows med polkakross!

.Marshmallows är mycket enklare att göra än man kan tro. Tips är att gnida in händerna med neutral olja för att undvika kladdig smet som fastnar 🙂

____________________________

Marshmallows med polkakross

Ingredienser – ca 60 st

2 msk gelatinpulver 1 dl vatten 4 dl strösocker 1½ dl vit sirap 3 msk vatten 75 g krossade polkagrisar röda hushållsfärger

olja till formen florsocker

*

Gör så här:

Blanda gelatinpulver och vatten i en skål och låt stå 10 min. Blanda socker, sirap och vatten i en kastrull. Koka upp och låt koka 1½ min. Rör om några gånger. Häll gelatin och den heta sockervätskan i en stor vispskål. Vispa på låg fart tills gelatinet löst sig. Vispa sedan på högsta effekt 10-15 min. Tillsätt krossade polkagrisar på slutet och ev ett stänk hushållsfärg allra sist. Lättast går det att vispa i en degblandare med visp. Använder man elvisp går det lättare om man höjer och sänker vispen mot slutet.

Pensla en form, ca 20×20 cm, och en slickepott med lite olja. Häll smeten i formen med hjälp av slickepotten. Täck över med plastfilm och låt stå i minst 3 tim, gärna längre. Klipp eller skär skummet i små bitar och rulla dem i florsocker. Förvara i väl försluten plastpåse.

Tips: Genom att skära eller klippa till marshmallows strax innan servering håller man den mjuk längre.

___________________

.

Saffransbiscotti!

En riktigt god och julig variant av den klassiska italienska skorpan med gyllene saffran. En riktigt bra och smarrig present!

_________________________

Saffransbiscotti

Ingredienser – ca 40 skorpor

200 gram mandel 4 st ägg 3 dl socker 0,5 gram saffran 0,5 tsk salt 1 st citron(er) 1 st bittermandel 100 gram smör 6 dl vetemjöl 1 msk vaniljsocker 2 tsk bakpulver

*

Gör så här:

Värm ugnen till 200 grader. Hacka mandeln, strö den på en bakplåt och rosta i mitten av ugnen tills mandeln börjar få lite gyllenbrun färg, 6–8 minuter. Sänk ugnsvärmen till 175 grader. Separera äggulor och vitor. Vispa gulor, socker och saffran till en luftig smet. Vispa vitor och salt i en annan skål till ett fast vitt skum. Tvätta citronen noga och riv citronskal och bittermandel fint. Smält smöret. Vänd ner citronskal, bittermandel och resten av de torra ingredienserna i äggulesmeten. Vänd ner äggvitan. Tillsätt smör och rostad mandel och blanda väl.

Dela degen i tre lika stora delar. Forma dem till små limpor på mjölat bakbord. Lyft över längderna till en bakplåtspappersklädd plåt. Tryck ut dem till ca 4 cm bredd. Grädda i mitten av ugnen 15–18 minuter. Skär dem i sneda smala bitar medan de fortfarande är varma. Rosta dem i mitten av ugnen ca 4 minuter. Låt skorporna eftertorka i den avstängda ugnen med luckan på glänt ca 30 minuter.

Recept Tasteline Bild: Nina Ruthström.

_____________________

_

Popcornbollar!

Popcornbollar, en smarrig blandning av sött, salt och lite syrligt.

_____________________

Popcornbollar

Ingredienser – ca 30 stycken

1 msk smör 15 stora marshmallows 1 dl hackade torkade tranbär 1 dl hackade cashewnötter 1 liter osaltade popcorn

*

Gör så här:

Smält smör och marshmallows i en kastrull på låg värme. Rör om hela tiden tills alla marshmallows har smält. Tillsätt tranbär och cashewnötter, rör om och blanda till slut i popcorn. Rör försiktigt tills alla popcorn är täckta av marshmallowsmeten. Låt svalna några minuter. Smörj fingrarna med lite smör och rulla smeten till små bollar. Lägg på en plåt som är täckt med bakplåtspapper och låt dem svalna helt.

Recept & bild ursprungligen från Kriiskitchen.se

______________________

.

Trillingnöt!

. ‘

En riktig julklassiker, och det var min absoluta favorit i chokladasken tills den togs bort…Trillingnöt tar lite tid att göra, men är det är enkelt.

________________________

Trillingnöt

Ingredienser – ca 35 praliner ca 100 g hasselnötter 200 g mjölkchoklad

*

Gör så här:Sätt ugnen på 175 gr och rosta hasselnötterna på en plåt med bakplåtspapper tills de fått färg. Gnugga nötterna i en kökshanduk för att få bort skalet.

Smält hälften av chokladen och blanda med nötterna. Ta upp nötterna och lägg dem tre och tre på bakplåtspapper. Låt dem stelna. Smält resten av chokladen och doppa trillingnötterna ytterligare en gång. Låt stelna. Ringla till sist smält choklad över pralinerna. Låt stelna.

Ursprungsrecept & bild; Bakverk & fikastunder

Chokladdoppade mandlar!

Detta är ett hett tips på ett snabbt och riktigt smarrigt julgodis som här smaksatts med havssalt, men man kan byta ut det mot t ex kanel! Det är presic som havssaltet, en underbar smakkombination!.

_________________________________

Chokladdoppade mandlar

Ingredienser:

200 g mandlar 100 g mörk choklad med havssalt flingsalt

Gör så här:

Lägg mandlarna i en varm, torr stekpanna. Rosta mandlarna i cirka 10 minuter. Tossa runt mandlarna så de inte bränns vid. Låt svalna. Smält chokladen i vattenbad eller försiktigt i micron. Lägg i alla mandlar i chokladen. Tack ur dem en och en med hjälp av två gafflar. Låt överflödig choklad rinna av. Lägg ut mandlarna på ett bakplåtspapper. Strö lite flingsalt över de chokladdoppade mandlarna. Låt stelna. Lägg i en burk med lock och förvara i kylen.

Ursprungsrecept samt bild; Linneasskafferi

.

Wienernougat!

En gammal Aladdinask-klassiker som är enkel att göra själv och som smakar gudomligt gott med rostade mandelflarn.

______________________

Wienernougat

Ingredienser – ca 40 st

200 g mandelspån 500 g nougat 300 g mörk choklad

*

Gör så här:

Rosta mandelspånen lätt i en het och torr stekpanna. Låt dem svalna. Smält nougaten över vattenbad. Hacka chokladen fint och rör ner den i den smälta nougaten. Blanda och rör om till en blank smet. Vänd ner den rostade mandeln i smeten. Häll nougatsmeten i en avlång form, 20 x 30 cm, klädd med bakplåtspapper. Låt wienernougaten stelna i kylskåp och skär den sedan i bitar när den har stelnat.

Recept & bild; Mittkök

.

___________________________

.

L Y C K A   T I L L   M E D   S K A P A N D E T  !

.

____________________________