BETALT ANNONSSAMARBETE MED Plantagen

I väntan på våren

Godmorgon,

Vintern vill inte riktig släppa taget än, och längtan efter vårsolen och grönskan växer sig allt starkare för var dag som går, som alltid vid denna tid på året. Men vis av erfarenhet så är det bara att hålla ut, för eller senare kommer hon den där efterlängtade våren med fågelkvitter, sol och spirande grönska ♥

I väntan fyller jag vårt hem med underbara krukor utplacerat lite här och var. Det kan vara svulstiga och spretiga buketter, enstaka blommor i små grupper eller en strikt bukett med rosor. För mig spelar det ingen roll, bara hemmet är fyllt till bredden så är jag nöjd 🙂

.

.

Vackra vaser i glas och keramik förhöjer dina blommor. Men att hitta rätt vas till rätt blomma är inte alltid det lättaste, en vacker bukett kan bli helt ”fel” om man sätter den i en vas med fel form.

Här är tips på 5 typer av vaser som är bra att ha hemma.

____________

.

1) En vas med midja

.

Vaser som har en så kallad midja är nästan ett måste att ha hemma. Eller så tar man som jag gjort här en karaff, som oftast har just en midja. Denna modell är väldigt praktisk, speciellt till bundna buketter eftersom stjälkarna kan sprida ut sig utan att buketten faller ihop.

Den passar också alldeles utmärkt till tulpanbuketten. Tulpaner har ju ofta tendensen att sloka lite mot slutet av blomningen och då hjälper ”midjan” att hålla dem snyggt på plats.

En vas med midja hittar du här

.

2) En stor vas

.

Vaser med stor öppning kräver ofta rejäla buketter eller blommor med stora blad som fyller ut. T ex liljor, hortensia eller kvistrosor. Ett tips är att lägga något i botten på dessa vaser (sand och småsten funkar bra). Det underlättar när man ska göra arrangemang som inte innehåller så många blommor. Annars gör man som jag fyller ut med stora yviga blad.

Denna vas hittar du här

.

3) Den höga smalare vasen

.

Dom längre blommorna och kvistarna behöver en högre vas. Gärna en med cylinderform är perfekt till detta ändamål. Här ryms inte den breda yviga buketten utan som här passar en magnifik blommande magnoliakvist, några liljor eller kanske en enstaka längre ros perfekt.

En hög cylindervas hittar du här

.

4) En glasvas

.

Att ha en lite större glasvas hemma är nästan ett måste tycker jag. Klassiskt, enkelt och praktiskt. Denna lite droppformade variant som är lite smalare upptill än nertill, är perfekt till både större svulstiga buketter, och mindre varianter med färre blommor.  Tycker även personligen att det kan vara vackert att man ser blomsterstjälkarna.

Denna vas hittar du här

.

Den låga vasen

.

Några små låga vaser är praktiska att ha hemma eftersom man kan använda dem till blommor vars stjälkar har gått av. Ställ dom i små stilleben så blir det jättevackert. Låga vaser fungerar också alldeles perfekt på middagsbordet då de inte blir så höga, och man ser lättare varandra, vilken förhoppningsvis är trevligt 🙂

En variant av låg vas hittar du här

.

Rutnät av tejp!

Till sist ska ni få ett riktigt fiffigt tips som jag ofta använder mig av när en vas är alltför vid i jämförelse med hur stor blombukett man har. Tejpa upp ett rutnät i öppningen med vanlig genomskinlig tejp så kan man sticka i blommorna fördelat över hela vasen utan att dom välter, fiffigt va? 🙂

Krukan hittar du här

Ha nu en riktigt fin dag, så hörs vi snart igen!

Kramar Anna