BETALT ANNONSSAMARBETE MED Plantagen

Odlingstips

Odlingstips

.

Godmorgon,

Att odla grönsaker, och kryddor och framförallt att skörda är en fantastisk känsla tycker jag. Att kunna knipsa några kvistar av den egenodlade favoritkryddan som strax därefter hamnar ner i en puttrande gryta, eller att bara kunna ta en näve solmogna körsbärstomater och stoppa i munnen, det är ren och skär lycka. Så enkelt, naturligt och bara så underbart!

Här är några små odlingstips till en nybörjare!

.

.

Redskap.

Rätt trädgårdsredskap gör jobbet roligare och lättare. Det behövs inte så många redskap som man kan tro. Ska man odla i ett trädgårdsland är en bra grep och en spade grundförutsättningen, satsa även på en handspade och handkratta/luckrare. Har man en massa grovt ogräs och buskar är en bra sekatör A och O.

Resterande redskap skulle jag säga mest är som trevliga tillbehör. Ska man odla på sin balkong behövs egentligen endast en handspade och gärna en sopborste.

Olika redskap hittar ni här

.

.

Odlingskärl.

Man kan egentligen odla i vad som helst, till och med direkt i jordpåsen om man vill vara riktigt bekväm. Men jag föredrar ett gäng snygga rejäla krukor eller pallkragar att plantera i 🙂

Kruk-serien ”Olea” är en personlig favorit, klassisk, enkel och tidlös design. Med sina olika höjder, former, och storlekar underlättar det att odla kryddväxter i dessa smarta krukor. Att de dessutom klarar temperaturer ner till -25 grader gör att krukorna passar alldeles perfekt för vårt klimat.

Olika utekrukor hittar ni här

.

.

En pallkrage är helt enkelt en stapelbar ram. Höjden kan väljas beroende på vad som ska odlas och önskemål om arbetshöjd. För sallat och andra växter med små rotsystem räcker en enkel pallkrage, för växter med utbredda och mer djupgående rotsystem som t.ex. potatis behövs två eller tre kragar på höjden.

I pallkragen blir det dessutom varmare än vad det är i marken runtomkring, vilket gör att sådden kan dras igång tidigare än i ett grönsaksland, bra för oss som är ivriga om våren.

Pallkragar hittar ni här

.

.

.

Jord

Jorden man odlar i har stor betydelse för resultatet. Skörden kan nära på dubbleras med en bra kvalitetsjord. Ett tips är att köpa en jordsort anpassad till det man nu ska odla. T.ex. Grönsaks- & Kryddjord om man ska odla just detta. En jord anpassad till om man ska odla på en balkong. Eller är det blommor man vill satsa på, då investerar man i en jord anpassad för blommor osv.

Om jorden är dålig i trädgården, odla i ett gäng pallkragar. Täck bottnen med täckväv och fyll på med köpejord, och så era favoritgrönsaker, och kryddor.

Olika jordsorter hittar ni här

.

.

.

Grönsakssorter

Vad ska man börja att odla?

Det viktigaste är att såklart att man odlar något som man gillar att äta, men ska jag komma med några nybörjartips för odling på balkongen är tomat, basilika, gräslök och mynta bra att satsa på (om man nu tycker om det). I synnerhet om man har en solig balkong. Har man mycket skugga, skippa tomaten och köra på enbart kryddorna.

Att så och odla i ett trädgårdsland/pallkragar, då är säkra kort; rädisor, rödbetor, sättlök, vaxbönor, sockerärtor och mangold/spenat.

Fröer hittar ni här

.

.

.

Kom igång!

.

1) Fyll kruka/pallkrage med planteringsjord av en bra kvalitet, så att dina grödor får ordentligt med näring.

.

2) Vattna jorden rikligt. När du vattnar sjunker jorden ihop så se till att du har tillräckligt med jord så att du kan fylla på mer.

.

3) Läs på fröpåsen om vilket djup ditt lilla frö vill ha och gör en grop i jorden som är ungefär så djup. Jag brukar lägga ner två frön i varje grop eftersom man aldrig kan vara säker på att båda gror. Täck krukorna med plastfolie som du spänner fast med en gummisnodd eller tejp. Då har man byggt ett miniväxthus snabbar på så vis på groningen och behöver inte vattna sådden varje dag. Runt pallkragen är fiberduk en bra grej att ha stället för plastfolie, för att täcka sköra plantor från starkt solljus, kalla nätter och torra dagar.

.

4) Se till att vattna regelbundet och tillsätt mer näring om det behövs.

.

5) Till sist, tänk på att börja i liten skala så att inte odlingen blir en börda. Det ska vara roligt att hålla på helt enkelt 🙂

.

LYCKA TILL!

.

________________________