Skapa den där härliga julstämningen!

Hur gör man för att komma i rätt julstämning?
.

Jag upplever först och främst att julstämning är väldigt sammankopplad med hur man mår. Mår man bra, är det betydligt lättare att skapa en mysig stämning, än om man mår dåligt (rätt självklart). Så att vara snäll mot sig själv och ta hand om sig själv (och andra) är det allra första och bästa tipset!

Men det finns ju även andra yttre attribut man kan ta till som bidrar lite extra till att komma i den där rätta julstämningen!

.

Lys upp!

Det absolut enklaste sättet att skapa julstämning är att inreda med en massa julbelysning. Tänd adventsstakar, stjärnor och levande ljus. Använd varenda ljusstump du har, för levande ljus det är är A & O när det kommer till att skapa julstämning! Och har du inte fått upp adventsstakar & stjärnor ännu, så är det högtid nu 🙂

.

.

Musik,

Julmusiken är en riktig bomb fylld med julstämning. Gör en spellista med egna favoritjullåtar och spela om och om igen. Så länge musiken spelas i bakgrunden så stör det inte heller tycker jag, utan är bara mysigt. Min egna låtlista under december är lång och blandad med jullåtar från alla tider, det är så jag vill ha det. Från dagens artister, till gamla godingar som Bing Crosby, Frank Sinatra, och Dean Martin. Här snackar vi riktigt härlig stämning!

.

.

Dofter

Dofterna hör väl verkligen julen till? Tycker ni inte det?! Att få in en massa juldofter i hemmet och man är mer än halvvägs med julstämningen. Tänk gran, nejlika, saffran, apelsin, hyacint, och kanel. Det är några av alla dofter som jag förknippar med julen.

Doftljusen är ett perfekt substitut för den som inte hinner med julbaket, köp ett ljus som doftar kanel så kan man tro att man är mitt uppe i pepparkaksbaket. Doftljus är ju dessutom både fint och stämningshöjande i sig!

.

.

Blommor

Vare sig man väljer en majestätisk amaryllis, en skir vacker julros, klassisk röd julstjärna, eller doftande hyacint, så är det allt något visst med julens alla blommor, och något som skapar riktigt stämning. Jag själv är allra mest förtjust i hyacinter, och vintriga snittbuketter med amaryllis, och en massa spretig grönska. Då slipper man även dåligt samvete över att slänga julens friska krukväxter när högtiden är över.

.

.

Textilier

Man behöver ju inte dekorera hemmet från golv till tak i julskrud för att skapa den där magiska stämningen. Man kan ganska enkelt lyft in känslan med några kuddfodral i mustiga, varma färger, en mysig pläd. Eller kanske en duk som för tankarna till julen. Och hör ni, färgpaletten behöver nödvändigtvis inte gå i rött om man inte tycker om det. Man kan skapa en mysig julkänsla även med andra kulörer som mörkt grönt, grått eller blått för att ta några exempel 🙂

.

.

Julfilmer

Till sist kan jag tycka en riktig stämningshöjare är att sjunka ner i  soffan med glögg, och pepparkakor och sätta på mysiga julfilmer från världens alla hörn. Dom skänker faktiskt maximal julkänsla, i alla fall för stunden och ett tag efter 🙂

_________________

.

Har ni något mer som ni tycker skapar den där julstämningen?

.

*

Bilderna är alla lånade (uppifrån och ner) ifrån: Pintrest (har ingen annan källa tyvärr), Livet Hemma/Ikea, Designtorget, Skandinavisk Doftljus, Livet Hemma/Ikea, Svenskt Tenn, IMDB.