Bästa tipset för dina julköttbullar

.

.

Måndag, och det är en kort vecka för vår del! Börjar komma rätt bra i ordning med julstöket. Alla julklappar är inslagna och ligger i tryggt förvar nere i källaren, julgodiset är fixat, sillen är inlagd, julköttbullarna är klara och ligger i frysen, osv. Den där julstressen kanske slipper komma överhuvudtaget i år om det fortsätter så här!

På tal om julköttbullar, här ska ni få ett riktigt bra tips; Koka köttbullarna i buljong istället för att steka/göra i ugnen. Vips slipper man både stekos, och framförallt torra köttbullar. Man kan därefter frysa in dom, och sedan tar man fram dom och steker dom för fin stekyta och färg när man väl ska äta dom på julbordet.

Köttbullarna ser väldigt bleka och trista ut från början när dom är kokta, men det är så dom ser ut, så bli inte ”rädda” för det. Den fina stekytan ger du dom som sagt strax före servering.

.

.

Jag utesluter lök i min smet, och tillsätter istället lite senap och kokar köttbullarna i en kraftig buljong av en fond med brynt schalottenlök (Knorrs). Om man ändå vill ha lök i sina köttbullar, måste man se till att den är väldigt finhackad/mixad, och stek även löken riktigt mjuk innan du blandar den i smeten. Annars är risken att de faller isär i den sjudande buljongen. 2 st gula lökar är lagom till receptet nedan.

Glöm även bort svällande av ströbröd, man får underbart saftiga köttbullar ändå, och glutenfria blir de på köpet!

.

Ingredienser

2-3 l buljong,(vatten + fond/tärning) 1 kg blandfärs (50/50) 2 tsk salt 3 krm kryddpeppar (1 1/2 tsk socker) 1 1/2 msk senap, t.ex. grovkornig, skånsk 2 st ägg 1 1/2 dl grädde Smör att steka i

.

Gör så här:

.

Koka upp buljong i en stor kastrull. Under tiden, blanda färsen med kryddorna och bind sedan ihop smeten med ägg och grädde. Forma lagom stora julköttbullar och släpp efterhand ner dem i sjudande buljong. Lägg inte i för många köttbullar i taget. När dom har kokat några minuter kommer dom att flyta upp till ytan. Låt koka någon minut till, och fiska sedan upp dom. När alla julköttbullarna är färdigkokta kan man frysa in dom. Vid servering, tinar man julköttbullarna, och steker dom i smör tills de får fin brun yta!

God Jul! 🙂

____________________________

Ha en fortsatt bra måndag, och på återseende!

Kramar Anna