I annonssamarbete med SVENSK FåGEL

Nyårskyckling med pistagenötter & Champagnesås

 

Hej på er,

Hoppas ni har haft en riktigt fin julhelg! Nu kör vi några mellandagar här, innan de är dags för nya festligheter med nyårsfirande.

På tal om nyår, ett nyårslöfte jag har är att äta mer hälsosamt, röra på mig mer i vardagen, konsumera mer medvetet när det kommer till miljö, och djurhållning, samt äta närproducerat så ofta det bara går! Tycker det är läskigt att vi kan få i oss så mycket dåligt genom maten. Jag har här tagit fram ett nyårsrecept som innehåller kyckling som är en råvara som både är god, nyttig och klimatsmart!

.

Visste ni om att fågel märkt med den Gula Pippin kommer från en svensk bonde där djuren växer upp under goda förhållanden och bönderna jobbar efter väldigt höga krav om djurskydd..Gården har oftast egen spannmålsproduktion som används till kycklingfoder = korta transporter och det svenska reglerna är mycket tuffare när det gäller transporter av djur. Kycklingar släpper ut mindre metangas än andra stora djur= klimatsmart! Många av bönderna har även så kallade kretsloppsgårdar, vilket innebär att man tar vara på allt! Fåglarnas gödsel läggs på åkern där spannmål växer, det blir i sin tur halm som används till att värma stallarna och foder= klimatsmart!

Läs HÄR om ni vill veta mer!

.

.

.

Nyårskyckling med Pistagenötter & Champagnesås!

.

Ingredienser – 4 personer

8 st färska kycklinglårfiléer (utan skinn & ben)
salt & peppar
1 hg hackade pistagenötter
1 dl mandelolja

Bandpasta
1 st Zucchini
Ett knippe grön sparris
Smör att steka i
1 dl grädde till monteringen
Hackad pistage,till dekoration
rosépepparkorn.

Champagnesås:
2 dl bra mousserat vin
2 matskedar koncentrerad kycklingfond
1 matsked pressad citron
100 g smör
Salt & peppar

____________________

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader. Salta & peppra kycklingen. Tryck fast den hackade pistagen på båda sidor. Hetta upp mandeloljan på medelvärme, stek kycklingen tills pistagenötterna börjar få färg. Vänd och gör samma på andra sidan. Därefter lägg i en ugnsfast form, in i ugnen i ca 15 minuter så att kycklingen blir klar.

Rengör inte stekpannan du stekt kycklingen i, utan häll i Champagnen och vispa upp allt som fastnat när du stekte kycklingen. Lägg i fond och pressad citron. Koka upp och låt reducera till ca hälften. Ta av från spisvärmen och vispa ner smöret. När smöret är smält håll såsen varm utan att koka.

Koka pastan enligt anvisning, och skär under tiden zucchinin i långa stavar, och dela sparrisen i mindre bitar. Smält smöret i en kastrull, stek zucchinin & sparris med salt & peppar så att zucchinin mjuknar, men sparrisen ska fortfarande behålla lite tuggmotstånd. Häll av pastan och blanda med zucchini & sparris, samt grädde. Låt vila i ca 3 minuter så att grädden nästan helt absorberats i pastan. Servera kycklingen med pastan och såsen och dekorera med hackad pistage, citronzest, samt lite rosépeppar för den fina färgens skull!

Ät och njut!

__________________

Ha nu en jättefin onsdag, så hörs vi snart igen!

Kramar Anna

 

 

 1. Åh såå gott det låter! Får absolut prova snart 🙂
  Tittar in här varje dag även om jag inte orkar/hinner lämna några rader så ofta längre.
  Ha en fin kväll!
  Kram Fia

 2. MH skriver:

  Har gått över till mycket vegetarisk kost och kan säga att magen mår bättre.
  Äter ibland lite vilt som jag får av min svärson och enstaka tillfällen kalkon från Ingelsta, vet att de sköter det jättebra.
  För nån vecka sen mötte jag en slaktbil, de skrek så de stackars grisarna det gjorde ont i mitt hjärta, de står ju allt för ofta ovanpå varandra, med vilken rätt har vi att göra så mot de stackars djuren.
  Förhoppningsvis är det bättre idag när de hämtar kycklingar, men har sett med egna ögon hur de står i små ”lådor” staplade ovanpå varandra, är så obehagligt och orätt mot djuren. Brukar heta det vi inte ser finns inte.
  Må så gott från Österlen/MH

 3. Eva skriver:

  Ja det är ju suveränt att tänka på kycklingens leverne.
  Vill kanske bara ge en liten eftertanke pga av övriga ingredienser ,
  Citron, mandelolja, sparris, mousserande vin, pistage nötter.
  Detta är väl troligen inte närodlat

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..