Att inreda stora ytor!

.

Att inreda stora ytor är inte helt lätt, och jag är ju verkligen ingen expert på något vis, men här är några bra tips att tänka på.

Först och främst måste man börja med att fundera över vilket funktion rummet ska ha. Är det en eller flera användningsområden som ska samsas om kvadratmeterna? En matgrupp och en soffdel är ett naturligt sätt att ”fylla upp” en stor rumsyta med, och det är också just sådan öppen planlösning man ofta ser i nybyggda hus och lägenheter idag.

.

.

För att det ska bli trivsamt med flera olika funktioner som samsas i ett och samma rum, är ett bra sätt att markera ”grupperna” med stora mattor. En matta per ”funktion”. Då känns det dels tydligare men även mer harmoniskt, det tycker i alla fall jag. Håller man sig bara till samma färgskala på mattorna så det inte spretar alltför mycket, och inte blanda alltför många olika mönster så funkar det perfekt.

.

.

Annars är det vanligt att placera möblerna längs väggarna när vi inreder våra hem. Inget fel i det, många gånger är det ju nödvändigt för att kunna få tillgång till golvyta. Men det behöver man inte ta hänsyn till på samma sätt när man ska inreda ett stort rum.

Har man ett stort rum, med även kanske stora fönster, fina dörröppningar och rumsindelning i fil så kanske man inte har någon självklar vägg att ställa soffan emot. Där kan man skapa gångar eller mellanrum bakom möblerna istället och utgå från mitten av och jobba utåt. Möblerna bör också vara modell större så att dom inte riskerar att ”försvinna” i det stora rummet.

.

.

Sen tycker jag att man ska utnyttja att man har mycket golvyta och inreda med stora golvkrukor med höga och breda växter. Har man mycket väggyta är en stor förvaringsmöbel, kanske platsbyggd eller liknande superfint. Eller riktigt stora och maffiga tavlor är också riktigt, riktigt snygg. Båda förslagen ”fyller” upp ytorna väl.

.

En annan sak man kan göra är att maximera takbelysningen med något riktigt maffigt. Även golvlampor och vägglampor med större lampskärmar eller armar får rummet att krympa på ett behagligt och snyggt sätt. Lampor kan man förövrigt nästan inte få för många av i ett rum. Sex till åtta olika lampor till ett vardagsrum säger man, men det beror ju förstås lite på storleken på rummet 🙂

_____________

Nu ska jag pulsa ut i all snö och köpa lunch…

Vi hörs snart igen.

Kramar

___________

Samtliga miljöbilder är tagna av Marie-Claire Fresquet för Bel Ordinaire, Matta Matt-tema.com och lampa Lindseyadelman.com