Lite nyttigare chokladbollar

Tjingeling,

Hur mår ni så här mitt i veckan?

Här är allt bra, bortsett från att det har gått från ganska höga temperaturer med minusgrader till flera plus, och vips så kom slasket som ett brev på posten  – bläää!! Fattas bara att det fryser på igen, så blir det så där härligt knaggligt och halt så ligger man garanterat och kravlar på marken när man går ut, haha!

Lite nyttigare chokladbollar utan tillsatt socker gör man på dadlar. Säkert inget nytt för dom flesta, men det är faktiskt relativt nytt här hemma. Testade första gången härom veckan, och chokladbollarna blev ljuvligt goda. Hade jag inte vetat innan att de varken innehöll socker eller smör hade jag nog inte trott på receptet.

Även barnen äter chokladbollarna glatt. De är helt enkelt supergoda och ett perfekt alternativ om man vill minska på det vita raffinerade sockret som jag försöker göra mer och mer.

.

.

Sen kanske man inte ska sätta i sig alla bollar på en gång, haha! Om man nu eventuellt försöker tappa ett kilo eller två, det är ju socker även i dessa fast fruktsocker, men som alternativ till det vita strösockret så är dom kanon, och en liten sån här ”nyttig” chokladboll till kaffet när suget tar överhand kan inte skada tänker jag..

Ett liv med bara en massa förbud och nej till allt, det verkar sjukt tråkigt och innehållsfattigt tycker jag, lite njuta måste man få göra 🙂

.

.

Ingredienser: 18–20 dadlar (urkärnade) 5 dl havregryn 3 msk kakao 1 ½ dl kokosolja 1 nypa salt 4–5 msk kaffe

Garnering kokos

.

Gör så här:

Mixa ihop dadlar och med havregrynen till en kladdig massa. Tillsätt kakao, kokosolja, salt och kaffe, lite i taget efter smak och lagom konsistens. Fortsätt mixa tills det är en kladdig smet som det går att rulla bollar av. Gör bollar och rulla dem i kokos.

Om smeten är för torr tillsätta mer kaffe eller lite vatten så bollarna blir kladdigare och kokosen fäster bättre. Förvara bollarna i kylen eller frys in dem och ta fram vid behov.

N J U T !

_____________________

.