I annonssamarbete med COMFORT

Tid i tvättstugan & klädvårdstips

2018 08 20 010

.

Tjingeling,

Tid i tvättstugan, inte så upphetsande kanske och det är ju ett evighetsgöra, i alla fall i vår familj. Vi tvättar oftast en gång i veckan, då går vi all in på veckans alla smutsiga plagg, handdukar och mellan varven även alla sängkläder.

Ner med tunga tvättkorgen tre trappor till källaren, sortera, tvätta, sortera igen. Vilka plagg ska självtorka? vilka ska tumlas? Väl torrt är det stryka, vika och springa upp för alla trappor igen som gäller, då med väldoftande och ren tvätt i famnen. Säkert många som känner igen sig kan jag tänka mig. Sällan jag funderar på hjälp med hushållssysslorna, men just tvätten och allt runt det skulle man ha någon som kom och fixade en gång i veckan 😉

.

2018 08 20 021

-.

 

 Oavsett om ni gillar att fixa med tvätt eller inte, får ni här några riktigt bra klädvårdstips som underlättar jobbet 🙂

.

1 ) Det enklaste tipset för att kläderna ska hålla längre är att följa varje plaggs tvättråd ordentligt. Jag gjorde det sällan förr, men min svärmor sa till mig en gång i tiden; Läser du inte på den lilla lappen? Det gjorde jag inte, plaggen åkte oftast in i tvättmaskinen bara, same same liksom. Men tvättråden finns ju där av en anledning, följ dom så håller kläderna längre sa svärmor, och det är ju sant 🙂

.

2 ) Kläderna utsätts för slitage när man använder dem, men även när dom tvättas. Precis som håret behöver balsam, behöver kläderna det samma. Många tror att sköljmedel är till endast för att ge god doft och en mjuk känsla mot huden, men så är det inte alls. Comfort sköljmedel minskar slitaget på kläderna genom att tygla textilfibrernas rörelser i kläderna. Därmed minskar friktionen i tyget och kläderna slits inte alls lika fort, utan håller längre.

2018 08 20 041

3 ) Häng upp tvättade skjortor direkt på galgen, och låt dem torka så. Dom blir mycket enklare att stryka. Så här på hösten så åker ofta stickade plagg fram, dessa ska man dock inte låta torka på en galge, då dom formas därefter, inte snyggt. Jag har testat själv och fick bredare axlar än man hade på 80-talet, haha!

4 ) För att hindra knappar från att ramla av kan man applicera ett tunt lager genomskinligt nagellack över trådarna på knappens ovansida. Aldrig mer en tappad knapp. Detta tips läste jag för något år sedan någonstans, och det är bara såååå himla smart! Testa!

2018 08 20 015

5 ) Använd alltid rätt mängd tvättmedel, titta på förpackningen och följ doseringsanvisningarna. Överdosera aldrig! Skäms och erkänna det, men när jag var yngre så överdoserade jag nog ganska ofta när det skulle tvättas. Inte så att jag medvetet gjorde det till en sak, men jag hällde bara i tills jag en dag insåg att det ju finns doseringstabeller. Kläderna blir inte renare av att överdosera.

.

6) Vädra, vädra, vädra! Tror att vi många gånger tvättar mer än vi behöver. Är det inga fläckar på plaggen så häng ut och vädra dom istället för att tvätta dom efter varje användning. Det sparar både kläder och miljön.

ö

___________________

Kram på er

/Anna

 

 1. Sofia skriver:

  Hej! Det gär är första gången jag kommenterar i en blogg men måste bara få skriva att sköljmedel är fruktansvärt och helt onödigt. Det borde inte få säljas med tanke på hur dåligt det är för miljön. Och även för huden. Gillar din blogg men blir illa berörd av samarbeten för produkter som de absolut flesta idag har kunskap om verkligen har en negativ effekt på miljön. Skippa sköljmedel och skippa att göra reklam för det.
  Ha en fin helg!

 2. Linn skriver:

  Blir så förvånad och uppgiven över att du gör reklam för sköljmedel. Det är väl en produkt de flesta har slutat med vid det här laget. SÅ dåligt för miljön och kläderna. Bästa sköljmedlet är ättika, vill man ha doft så tillsätt bara några droppar eterisk olja.

 3. Anna skriver:

  Jag lägger vikten vid Svanenmärkta tvättmedel o aldrig sköljmedel. Till ylle alltid Y2. Blir alltid lite förvånad när folk använder sköljmedel, känns lite gammaldags. Vilken dröm det skulle vara med tvättstuga! Våran tvätt hänger alltid i vardagsrummet Mitt bästa råd är också de där små arken Color catcher, speciellt i tvättarna med mkt färg. Jag är noga (en rosa-röd maskin, blå-grön, en grå o en vit o svart), skulle aldrig blanda.

 4. Karin skriver:

  Åh vad förvånad jag blir att sköljmedel finns och sälj än. Finns ingenting positivt med det, bara negativt oavsett vilken aspekt du tittar ifrån. Gör bättre research nästa gång inför ett samarbete, välj med omsorg för jag tror inte ens nån på riktigt tror att du använder detta märke. Läs på, snälla du, och släng de där omedelbart.

 5. Ninni skriver:

  Ett tips är att sortera redan när man lägger i tvättkorgen! Har flera (uppmärkta) tvättkorgar, så slipper man ett moment. Ett annat tips är skjortprogrammet/lågcentrifugerande program! Då blir skjortorna extra lättstrukna! Sköljmedel använder jag bara till mina ”slinkiga” blusar som annars klistrar sig…

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..