Två veckor till julafton

.

Hej vecka 50,

Året börjar verkligen lida mot sitt slut, galet! Undrar om tiden går snabbare nu jämfört med förr, eller om det är samma fast man upplever annorlunda för att man hela tiden har en massa saker att göra?! Antar att det är exakt samma, vore ju konstigt annars, men som barn reflekterade i alla fall aldrig jag över att tiden gick snabbt, men det gör mina barn. Maximilian kan t ex ibland säga; ”Mamma tiden går så himla fort” och jag kan inte annat än hålla med honom som sagt. Lite konstigt det där tycker jag!

Här är vi peppade inför veckan, tre olika uppträdanden står på schemat; luciatåg på förskolan, både onsdag och torsdag för tjejerna, och på lördag har Céline dansuppvisning.

Lussekatter och det lilla pepparkakshuset (nästan klart lite mer kristyr ska på) är redo för att fira Lucia på torsdag. Bakade i helgen som gick och har ni inte bakat lussebullar ännu, och funderar på vilket recept ni ska använda er av, då måste ni testa detta jag bakat efter och som jag skrev om redan förra året, här!

Luftigare bullar får man leta efter, jag tycker dom blir alldeles perfekta därför får ni receptet här igen!

.

.

.

Ingredienser – ca 40 lussekatter

2 paket saffran 2 dl socker 2 msk mörk rom 50 g jäst 175 g rumsvarmt smör 5 dl rumsvarm 3% mjölk 1/2 tsk salt 800 g bagerimjöl 1 dl russin

Vetemjöl till utbakning 1 ägg till pensling

Gör så här:

Stöt saffranet i en mortel med 1 tsk av sockret, blanda med rommen och rör om. Låt stå och dra i 30 minuter. Skär smöret i tärningar och låt det bli rumstempererat. Smula jästen och blanda med rumstempererad mjölk, smöret samt saffransvätskan i en köksmaskin med degkrok.Tillsätt resten av sockret, salt och mjöl. Arbeta degen 15 minuter i maskin. Låt den sedan jäsa under bakduk i 60 minuter.

Under tiden, lägg russinen i lite vatten ca 30 minuter. Sila sedan av vattnet. Vi i denna familj gillar inte russin i bakverk så jag hade inga russin i alls. Ta upp degen på en sparsamt mjölad arbetsbänk. Knåda lätt och baka ut till lussebullar. Tryck i russinen.

Lägg bullarna på bakpappersklädda plåtar, och låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225°C. Pensla bullarna med uppvispat ägg, och grädda mitt i ugnen ca 8–10 minuter.

Låt svalna på galler under bakduk och njut sedan av dom luftigaste bullarna du kan tänka dig!

Mums!

___________________