Lyckas med nyårsfesten

Godmorgon,

Hur mår ni så här dagen före årets sista dag?Här har jag samlat ett gäng små tips jag gillar för en så lyckad nyårsafton som möjligt!

Oscar & Clothilde

.

1) En festlig dukning

Alltså förutom en härlig gästlista med goda vänner, och god mat är nog dukningen till nyårsmiddagen det viktigaste enligt min mening. Bordsdukningen kan göra såååå mycket för helhetsintrycket, särskilt under en nyårsfest! Så tipset är att lägga extra tid på just den delen.

En vacker duk, snyggt porslin, flera olika vinglas, levande ljus, låga vaser med vackra blommor, (man vill ju se varandra, så inga stora blombuketter mitt på bordet som på bilden här 😉

.

Något som ger en extra lyxig känslan till dukningen är att skriva ut kvällens meny, och lägg ett menykort på varje plats. Så vet gästerna vad det blir för mat, och slipper undra och kanske fråga. Detta är vår meny för kommande nyårsafton, och den ska skrivas ut här under dagen. Vem har sagt att menyn måste vara hemlig, bara dumt tycker jag 😛

.

.

2) Glöm inte entrén

Jag vill att våra gäster ska känna att det är fest redan när de står utanför ytterdörren. Vi kommer att välkomna med både en ordentlig marschallfest och en maffig eldkorg (som vi förövrigt fick av en av gästerna förra året som han gjort till oss) Så har man möjlighet till marschaller och eldkorg gå all in, det är maffigt!

Och för guds skull, glöm inte av hallen. Se till att ha röjt undan ytterkläder och skor i förväg, så att gästerna får plats att hänga av sig ordentligt när dom kliver in.

Madeleine Landley

.

Välkomstdrink & snittar

Att starta nyårskvällen med bubbel och snittar ÄR bästa startskottet,  och mitt tips är att bjud på bästa Champagnen när gästerna anländer, och spara det billiga mousserande vinet till tolvslaget. Varför? Jo efter en kväll när man redan ätit och druckit är det inte säkert man känner lika noga. Så en god Champagne smakar bäst vid inledande mingel.

Här är tre varianter på snittar jag tycker extra mycket om (och ofta gör även när det inte är just nyår), och dom är dessutom ruskigt snygga att bjuda på tycker jag.

.

Picasa

Chips med stenbitsrom

Ingredienser: 1 påse lantchips (saltade) 1 burk crème fraiche 1 knippe dill 1 st rödlök 1 burk med stenbitsrom (eller löjrom för den som vill lyxa till det)

Gör så här: Finhacka dill och rödlök. Tag fram en träskärbräda eller ett fat. Häll upp chipsen, klicka på crème fraiche, strö över dill, rödlök och toppa med romen. Lätt och ruskigt smarrigt!

..

Polarbröd

Tunnbrödssnurror med röktkött, ruccola & pepparrot

Ingredienser

Mjukt tunnbröd 1 ask Cantadou pepparrot Ruccola Hamburgerkött

Gör så här: Bred färskost över hela tunnbrödet, strö över lagom mängd ruccola och lägg på sex skivor hamburgerkött och rulla ihop från långsidan. Slå in rullen i plastfolie och förvara i kylskåp. Skär upp rullen precis före servering. Det blir 10st snittar/rulle. Sen kan man dekorera rullarna efter tycke och smak eller servera dom som dom är!

Zeta

Krustader med fetaostkräm & fikon

Ingredienser – 36 st

3 frp Krustader (dessa är från Zeta) 150 g Fetaost 2 dl Mascarpone 1/2 kruka mynta Salt och nymalen svartpeppar 2 färska fikon 1 dl rostade hasselnötter Salt och nymalen svartpeppar

Gör så här: Smula ner fetaosten i en skål och rör ihop med mascarpone. Hacka hälften av myntan fint och blanda ner i oströran tillsammans med rivet skal från apelsin. Smaka av med salt och peppar. Rada upp krustaderna och spritsa eller klicka i röran.Tvätta fikonen. Dela varje fikon till tunna klyftor. Hacka hasselnötterna grovt.Toppa varje krustad med nötter, fikonklyfta och myntablad.

.

Tomtebloss

Nyårsafton det är väl den dag som mest förknippas med nyårsraketer. Men jag tycker det är rena rama skiten. Aldrig gillat eller förstått mig på hysterin med det där! För att inte tala om smällare. Tyckte det va obehagligt som barn, och det tycker jag än idag! Läste att raketer ska förbjuds från och med nästa år, det var inte en dag för tidigt! Och smällare har sedan länge varit förbjudna i Sverige, men ändå håller vissa på om kvällarna (redan). Hur får man ens tag på skiten? Borde det inte vara förbjudet att sälja smällare också? Eller gör folk egna?

Nej istället brukar vi köra med Tomtebloss, snällt, ljudlöst men ändå lite extra festligt vid 12-slaget en nyårsafton! Vi brukar ha det även i efterrätten, brukar vara effektfullt 🙂

__________________

Gott Nytt År!