En smarrig middagsskål

Tjingeling,

Alltså detta med poké bowl, jag är helt klart ”efter” när det kommer till att ha upptäckt denna typ av mat. Så himla gott och fräscht det är, en ny favorit sedan resan. Poké har sitt ursprung i hawaiiansk husmanskost, och ordet betyder att dela eller skära itu (googlade jag mig till här på morgonkvisten, för ingen kunskap jag satt inne med kan jag meddela 😉 Rätten kan se olika ut beroende på toppingen, men basen med ris, marinerad fisk och grönsaker är ofta densamma.

Receptet här nedan, ursprungligen från Elle Mat&Vin med avokado, lax, och mango tillsammans med ris och sesamfrön låter (och ser ju) så jäkla gott ut,  måste bara testa att svänga ihop detta någon dag. Kan ju inte vara direkt svårt, bara skära och lägga i en skål 😛

.

Ellemat&vin

Ingredienser

1,5 dl ris 4 salladslök 1,5 gurka 1 mogen mango 2 mogna avokado 100g färsk spenat 1 tsk olja till stekning

Sojamarinerad lax:

400 g laxfilé utan skinn 1 schalottenlök 1 vitlök 2 msk sesamolja 1⁄2 dl sojasås 1⁄2 tsk salt 1⁄2 tsk chilipulver

Till servering: 1 msk sesamfrön

.

Gör så här;

Tärna laxen. Skala och hacka löken och vitlöken. Blanda lax, lök, vitlök med sesamolja, sojasås, salt och chilipulver. Låt stå i ca. 15 minuter i kylskåpet. Koka riset enligt anvisning. Rensa och skär salladslöken i små bitar, skölj gurkan och skär den i tunna skivor och skala mangon och skär till små tärningar. Skär upp avokadon i tunna skivor. Skölj och torka spenaten och stek den under några minuter i en panna med olja.

Servering: Rosta sesamfröna i en torr panna. Fördela riset i 4 skålar och toppa med gurka, mango, avokado, spenat och lax. Sprid ut sesamfrön över laxen och toppa med salladslök, klart!

__________________

Nu ska jag kurera mig här, blivit så förkyld. Är det inte typiskt efter man varit ute och rest, slår ju nästan aldrig fel. Jag nyser som en tok, och näsan är ömsom täppt och ömsom rinner den som en kran.

Ta hand om er ♥ så hörs vi snart igen!