Fettisdagen

.

Hallå!

Det är tydligen fettisdagen idag, det hade jag helt missat. Men jag började fatta galoppen när femte semlan på raken dök upp i mitt Instagramflöde 🙂 Äter ni semlor? Om, bakar ni då egna eller köper färdiga?

Jag har aldrig bakat en semla från grunden, men köpt släta vetebullar och sedan gjort resten själv. Nu var jag ju för sent ute, så blir inget premiärbak av semmelbullar i år heller då 🙂 Är rätt gammaldags när det kommer till just semlor, vill helst att semlan ska vara som den alltid varit. En luftig bulle, lagom med mandelmassa i mitten och så en icke sötad grädde på toppen. Men det är ju väldigt ”inne” och har varit i flera år nu med andra typer av semlor, wienersemla, wrap-semla, nutellasemla och hörde t o m häromsistens om en surströmmingssemla, så himla läbbigt, haha! Någon som testat det sistnämnda? Det lär ju inte passa till fikastunden i alla fall

.

Arla

Receptet avser 12 st semlor!

2 dl mjölk25 g jäst420 g vetemjöl,(ca 7 dl)1 ägg½ tsk salt1 msk stötta kardemummakärnor1 dl strösocker100 g  smör, rumsvarmt1 uppvispat ägg till pensling

Fyllning:

½ dl mjölk 75 g mandelmassa av god kvalitet½ dl mandel, grovhackad2 dl vispgrädde florsocker

.

Värm mjölken till 37°, och smula jästen i en bunke.

Häll över mjölken och rör om tills jästen löst sig. Tillsätt 240 g av vetemjölet (4 dl). Blanda och låt sedan vila ca 15 min. Tillsätt 180 g vetemjöl (3 dl), ägg, salt, stött kardemumma samt socker. Arbeta in smöret i omgångar i degen. Låt degen gå 7-10 min i köksmaskin till en slät deg som släpper runt bunkens kanter. Låt jäsa ca 30 min under bakduk.Dela degen i 12 bitar och forma till släta bullar. Låt jäsa på plåt med bakplåtspapper 1½-2 timmar.

Sätt ugnen på 210°. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen 8-10 min. Låt kallna. Skär av ett lock på varje bulle. Gröp ur lite inkråm ur bullarna och blanda det med mjölk, riven mandelmassa och mandel. Fyll bullarna med blandningen. Vispa grädden och lägg en klick på varje bulle. Lägg tillbaka locken och pudra över florsocker!

Eller så köper man bara sina semlor klara i affären eller på bageriet om man inte orkar baka, så gör jag

Fortsatt trevlig tisdag!