Midsommarinspiration

www.abba.se

.

.

Hej svejs!

Hoppas ni vaknat upp till en fin lördagsmorgon!

Snart dags för midsommar, bästa högtiden tätt efter julen enligt min högst personliga åsikt. Visst vädret blir sällan som man vill, och vi har i ärlighetens namn ingen jättetradition heller i vår lilla familj, där vi firar med samma människor varje år, men ändå så är det en himla mysig högtid. Vi binder kransar av midsommarblommor, ställer upp midsommarstången, sjunger små grodorna, och man firar solen och långa ljusa nätter, så svenskt och jag älskar det!

I år har vi hyrt en stuga här nere på västkusten över midsommarhelgen, så jag och barnen ska stanna här nere ända till midsommar, så kommer pappa Jens med tåget hit ner på torsdag kväll efter jobbet, och så ska vi fira midsommar hela helgen tillsammans med min allra bästa gamla barndomskamrat och hennes man och deras två pojkar. Det ska bli såååå jädrans mysigt!

.

Eva Hildén Smith

.

Vi kommer köra en riktig klassisk midsommarlunch med sill, ägg och färsk potatis (och köttbullar till barnen och maken som är kräsen, haha). Och på midsommarkvällen blir det grillat och på midsommar brukar jag alltid servera en matig potatissallad till grillköttet på den överbliven färskpotatis från sill-lunchen, mumsigt!

Färskpotatissallad

Ingredienser – 8 pers

1 kg färskpotatis

Sås:

1 liten färsk purjolök 1 färsk rödlök 3 msk rödvinsvinäger 4-5 msk rapsolja

Till garnering: nymalen svartpeppar

Gör så här: Använd den färdigkokta potatisen som blev över från sill-lunchen. Alternativt koka färsk potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och ånga av dom. Ansa, snitta, skölj och strimla purjon. Skala och strimla rödlöken. Blanda purjo, rödlök och salt i en stor skål. Blanda i vinäger. Blanda i oljan. Vänd ner potatisen. Lägg i en serveringsskål och peppra! Klart!

.

Till min sill på midsommarlunchen vill jag ha knäckebröd med smör och en god ost till, och gärna även dill. Jag är galen i dill, såååå gott!

Och ett tips är ju att man ska komma ihåg att man även äter med ögonen som man brukar säga, så jag vill gärna duka och servera på ett fint sätt som man gjort här även om man ska hålla det enkelt.

,

Charlie Drevstam

Ser inte detta himla gott ut?!

.

Cheesecake med räkor & kavring i glas

Ingredienser – 4 personer

4 skivor mörk skånsk kavring 1 msk smör 2 tsk brödkrydda 300 g räkor, med skal 1 liten rödlök 3 matjesill-filéer 2 msk gräslök, finskuren 0,5 citron, skalet 1 dl naturell kesella 1 dl crème fraiche dill, till garnering

Gör så här:

Skär bort kanterna på brödet och smula det grovt för hand. Smält smöret i en stekpanna och lägg i brödsmulorna och brödkryddorna. Bryn brödet knaprigt och låt det sedan rinna av på lite hushållspapper. Skala räkorna. Skala rödlöken och skär den i tunna skivor, gärna med mandolin. Hacka sillen Blanda sill, gräslök, citronskal, kesella och crème fraiche i en skål. Varva sillröra, brödsmulor, räkor och dill i fyra glas. Avsluta med rödlök och massor av plockad dill på toppen, klart!

_________________

Ha nu en kalasfin lördag, så hörs vi snart igen!