Årets kräftskiva

2019-08-16 018
2019-08-16 002
2019-08-16 014
2019-08-16 011

 

 

Hej lördag,

Vi är tillbaka i Sverige igen, och nu blir det till att stanna på hemmaplanordentligt framöver. Inga resor inbokade alls, och nu ser jag faktiskt framemot att vardagen på måndagmorgon knackar på dörren. Jag behöver verkligen komma tillbaka till alla rutiner igen känner jag, jättehärligt med ledighet tillsammans, men man behöver även för balansen i livet lite ordning och reda 🙂

Idag är jag lite småtrött i lockarna. Vi hade vår årliga lilla kräftskiva med grannarna i vårt lusthus. Tredje året i rad, en riktigt trevlig liten tradition att avsluta semestern med tycker jag. Kräftor med tillbehör är ju bara sååå himla gott, och igår testade jag ett nytt recept på västerbottenpaj och den blev sååå himla god, ska ni göra en paj här framöver, kanske till en kräftskiva testa detta recept, som ursprungligen är från Ica, så ska inte ta åt mig äran 🙂

..

2019-08-16 010
2019-08-16 021

Krämig västerbottenpaj

 

Ingredienser – 6 port

Pajskal

150 g smör
3 1/2 dl vetemjöl
2 msk kallt vatten
1/2 tsk salt
1 ägg till pensling

Fyllning

2 dl mjölk
2 dl vispgrädde
300 g riven Västerbottensost
4 ägg
1 tsk strösocker
salt
svartpeppar

Gör så här

Pajskal: Sätt ugnen på 200°C. Finfördela smöret i mjölet och tillsätt vatten och salt. Arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform, ca 25 cm i diameter (för 6 port). Nagga degen och låt den stå svalt 15-30 min, vispa upp ägget och pensla skalet innan du förgräddar det.Förgrädda pajskalet i nedre delen av ugnen i 10-15 min.

Fyllningen: Koka upp mjölken och grädden i en kastrull, dra åt sidan och blanda i den rivna osten. Rör tills osten har smält.
Knäck ned äggen i ostblandningen och vispa lätt ihop smeten. Blanda i sockret och smaka av med salt och peppar. Häll fyllningen i det förgräddade pajskalet. Sätt in pajen i nedre delen av ugnen och sänk värmen till 175°C. Grädda pajen ca 25 minuter eller tills äggstanningen har stelnat.

Servera pajen varm, ljum eller kall, såå smarrig!!

.

7E2DDBF3-68E1-405C-B368-D57E305C97F5

Ha en riktigt härlig lördag, så hörs vi!

4E4C8335-C2A5-475D-8224-932BBD78E6CF

 1. Hej
  Fina vita flötade brödkorgar. Var är de köpta?

 2. Amie skriver:

  Tack för receptet på pajen, blev den bästa västerbottenpaj jag någonsin gjort

 3. Emelie skriver:

  Brukar också göra Västerbottenspaj efter det receptet, verkligen så himla gott Här blir det en liten kräftskiva för de närmast sörjande på min födelsedag om ett par veckor
  Har kört fast lite på vad man skulle kunna ha för mer tillbehör, men tänkte iallafall ge mig på att baka ett kräftformat bröd som mamma alltid gjorde till kräftskivor när jag var barn, en kul detalj tycker jag ☺ Sen får jag klura på nån smarrig dessert, kanske har du nått förslag? Trevlig helg, kram!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..