Sjuttonde september

.

Tjingeling,

Halva september har passerat, och nu börjar det verkligen märkas att det växlar över mellan årstiderna. Mössor och små fingervantar har rotats fram denna morgon efter att ha legat i dvala i ett halvår, och allt fler löv gulnar så sakta på träden och faller av.Höst är för mig är lika med goda och värmande soppor.

Jag har ett gäng sopprecept som jag brukar alternerar mellan, och spenatsoppa har senaste året seglat upp som en riktigt smarrig favorit. Att spenat dessutom är supernyttigt gör ju inte saken sämre, och det måste vara lite riven muskotnöt i min soppa, annars tycker inte mina smaklökar att det smakar ”riktig” spenatsoppa.

Denna soppa går även hem hos barnen, blir alltid lika förvånad att dom gillar så mycket olika soppor. För mig är det ingen riktig ”barnmat” med soppor, men ja dom slevar i sig i alla fall.

.

Len Spenatsoppa

Ingredienser – 4 port

500 g hackad fryst spenat1 msk gräslök1 msk smör3 msk vetemjöl8 dl vatten2 st grönsaksbuljongtärningar1 dl grädde1 tsk salt1 krm svartpeppar1 krm riven muskotnöt4 st ägg

Gör så här: Koka äggen. Stoppa den frysta spenaten i lite av vattnet i en kastrull och tina upp. Tillsätt smör och hackad gräslök. Pudra på vetemjöl och häll på resten av vattnet. Smula i buljongtärningarna, låt sedan soppan koka i ca 10 minuter under lock. Rör i grädden och smaka av med salt, peppar och muskotnöt. Skala och skär äggen i halvor. Serveras med en bit gott bröd, eller knäckebröd.

__________________________

Att det börjar bli höst på riktigt märker jag även på att jag har blivit förkyld… (!) Slår väl sällan fel vid denna tid på året, rethostan stör mig mest just nu, men hoppas det stannar vid just hosta..

Ha en fin tisdag, och på återseende!