Segt & frasigt till advent

.

Hej på dig tisdag,

Nu blir det mycket skrivande om advent här inne, men det är väl rätt självklart i dessa dagar. Första advent på söndag alltså, det har väl knappast någon missat kan jag tro. Kanske ska ni likt oss, ta er en eller kanske flera adventsfikor till helgen för att kicka igång nedräkningen mot julen 2019! Vi är bortbjudna på lördag på glögg & skinkmacke-kalas så vi tjuvstartar redan då.

Här har jag bakat ett par frasiga små snurror med fikon, äpple och pistagenötter som passar perfekt till glöggen. Det blir riktigt gott med det frasiga i själva bakverket, som möter den sega fyllningen. Snurrorna eller vad jag nu ska kalla dom, gör man enkelt och snabbt med färdig smördeg. Så vi talar inte om några långa bakningstider här inte, utan det är egentligen bara att slänga ihop om man bara har ingredienserna hemma.

Sånt gillar ju jag, för krångligt då avstår jag hellre när det kommer till just bakning, det är kul en stund sen tröttnar jag 😛

…..

Frasiga små fikon- & pistagesnurror

Ingredienser – ca 15 st

1 pkt kyld smördeg, ca 400 g

Fyllning

1 äpple6 torkade fikon1 dl pistagenötter½ dl Kesella 10%½ dl flytande honung1 tsk malen kanelflorsockermalen kanel

Gör så här:  Sätt ugnen på 225 grader. Grovriv och krama ur äpplet. Finhacka fikon och nötter, och blanda  det rivna äpplet, fikon och nötter med kesella, honung och kanel. Rulla ut smördegen och bred på fyllningen. Vik långsidorna mot varandra och skär 18 remsor. Tvinna och forma till ringar. Nyp ihop ändarna och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen ca 10 min. Låt svalna på plåten, & pudra över florsocker och kanel vid servering!  Ät & njut och njut tillsammans med glögg.

_____________________