Har ni ätit årets första?

8A44BEE0-FF1A-4A46-A28F-96C10530A0CD

D

Tjingeling!

Jag åt årets första semla i veckan 🙊 kanske kan tyckas aningens tidigt, men maken som är semmeltokig kom hem med varsin redan i tisdags och den var sådär alldeles perfekt. Luftig kardemummabulle, lagom med len mandelmassa i mitten, fluffigt vispad grädde på toppen, följt av det pudrade söta lilla locket med florsocker. Så himla gott och så ”januari” för mig! Jag tycker bäst om den klassiska varianten. Finns ju annars numera en uppsjö av olika typer av semlor. Men har i ärlighetens namn inte prövat många av dom andra nykomlingarna, mest för jag inte känt behovet, men finns säkert många goda.

Jag har själv aldrig bakat egna semlor från grunden. Har köpt färdigbakade släta bullar i en påse i affären, och sedan gjort resten (monterat ihop semlan alltså 😂) men är ju säkert extra gott med egenbakade bullar. Kanske får bli premiär 2020 med egenbakad semmelbulle. Fick tips om att detta grundrecept ska vara bra i alla fall!

D

CEC5E4D6-2ED2-4988-8211-E2FFA126EF30

F04C2B2D-A8D7-43C1-BB84-11740B1BE5EF

D

Luftiga Semlor

D

Ingredienser – ca 15 st bullar

25 g jäst för söta degar
3 dl mjölk
¾ dl strösocker
1 krm salt
2 tsk nystött kardemumma
1 ägg + 1 ägg till pensling
75 g rumsvarmt smör
ca 9 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Fyllning till 10 semlor
250 g mandelmassa + 50 g sötmandel
ca ½ dl mjölk
3 dl vispgrädde
lite florsocker
inkråm från bullarna

Gör så här: Smula ner jästen i en skål. Häll över lite av den kalla mjölken. Rör om tills jästen är löst. Ljumma resten av mjölken till 37°. Häll den över jästen och tillsätt sedan socker, salt, kardemumma, ägg och smör i bitar. Tillsätt det mesta mjölet blandat med bakpulver. Arbeta till en smidig deg. Strö över lite mjöl och låt jäsa 45 minuter under plast eller duk. Ta upp degen på mjölat bord. Dela degen i två delar och varje del i åtta bitar. Forma runda bullar. Låt jäsa på plåt med bakplåtspapper cirka 30 minuter. Sätt under tiden ugnen på 225°. Pensla de färdigjästa bullarna med ägg.

Grädda mitt i ugnen 8–10 minuter.

Skär av ett litet lock längst upp på bullarna när de svalnat. Ta ur inkråmet. Lägg det i en skål. Riv mandelmassan, hacka mandlarna. Blanda med inkråmet och lite mjölk tills blandningen blir krämig. Fyll bullarna. Vispa grädden. Spritsa eller klicka den på bullarna. Lägg på locken och sikta över lite florsocker

Ät & njut 😋

Har du ätit någon semla ännu?

431D3A25-5086-4034-B4EA-00E000E498D8

 1. Har testat receptet
  Mycket bra!

  1. Vad bra, då ska jag testa det jag också, min kompis bakar alltid efter det 🙂 Kram!!

 2. God eftermiddag!
  När jag började tröttna lite på semlor (efter många år, fniss), blev min man semmeltokig istället. ;D Vi körde årets första på hemgjord ”kesobulle” (fettfri deg) med saffranssmak (för att jag fortfarande inte är trött på saffran, hi, hi). Bakade fler igår och dessutom i lite större storlek (men skippade saffran), så dessa får tjäna som semmelbullar om vi vill göra framöver.
  Massor kramar!
  Rebecca

  1. Hur kan man tröttna på semlor 😅 Men spännande med saffran!! Gott och tänk på mig näästa gång du mumsar i dig en goer saffranssemla, haha 😉 Kram

 3. Malin skriver:

  Har ätit några stycken och den godaste någonsin åt jag i helgen, en croissant semla från Kustbageriet i Varberg. Deras vanliga semlor är nog stans bästa enligt mig men denna variant va outstanding. Fick högsta betyg av sambon också som inte är lika förtjust i semlor normalt.

 4. Emelie skriver:

  Inte så förtjust i semlor faktiskt, eller överlag bakverk med vispad grädde, men har sett bilder på Instagram från @myfeldt och semlorna från hennes bageri i Halmstad verkar ju vara något utöver det vanliga, så det kanske är tur att jag bor på andra sidan Sverige och inte har vägarna förbi där 😉

  1. Jag är annars precis som du, lite svårt för vispad grädde och tårtor i största allmänhet, det är inget som jag väljer i första hand, men just semlor det är nått speciellt med dom 😁 Måste spana in My´s Semlor, kanske tur att ven jag bor långt från Halmstad, haha!

 5. Nej! Men måste baka nu när dom börjat ploppa upp i både bloggar och på insta! Muuuums!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..