Hur går det för er?

8A21B490-DD77-43BD-82B3-C3FD756BDBDE

Nybakat va det här på överblivna bananer!

BEBACCED-5053-41CC-BCEA-039E2FF32D23

God eftermiddag!

Hur går det med att dra ner på matsvinnet hemma hos er? Jag har blivit så mycket bättre själv det senaste året. Fryser in så mycket det bara går numera om det blir över från våra måltider, och jag kastar minimalt. Jag fryser t o m in kokt pasta när det blir över, även fast det ibland tar längre tid att tina upp än att koka en ny portion 😁

Jag har ofta fryst in övermogna bananer. Brukar slanta dom, och frysa in i en burk till t.ex. smoothie, eller för att mixa tillsammans med bär så blir det lite som glass. Men nu har jag även testat att baka på dessa frysta bananer (hade tinat dom före bakningen såklart) och det fungerade ju alldeles utmärkt. Ingen skillnad i smak eller konsistens alls på kakan mot om man använder färska bananer. Jättebra ju för man kanske inte alltid varken har tid eller lust att baka just när man har ett gäng övermogna bananer i skafferiet. Fryst då bara in dom skivade,  och tina dom när du blir baksugen!

.

82DC7162-5CE3-4FF5-AECF-3E9A376E9E2B

Detta är mitt absoluta favoritrecept på banankaka. Jag har delat det tidigare här på bloggen men gör det igen! Denna gång tillsatte jag även kardemumma i smeten, blev riktigt gott. Jag kan inte säga exakt hur mycket kardemumma jag hade i smeten, jag smakade mig fram därför inte mängden står med i receptet här under!

.

Saftig banankaka med kardemumma!

 

Ingredienser

1 ägg
1 1/2 dl socker
2 bananer
4 msk grädde
1/2 dl smör, smält
2 1/4 dl vetemjöl
1/2 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
Kardemumma

Gör så här: Smörj och bröa en bakform. Vispa ägg och socker pösigt, mosa bananerna och blanda dem tillsammans med grädden och smöret ner i äggsmeten. Rör samman mjöl, bikarbonat, bakpulver, vaniljsocker och kardemumma, och vänd ihop allt till en smet, häll i bakformen, och grädda sedan kakan i mitten av ugnen ca 30 minuter i 175°.

______________________

Vi hörs snart igen ,ta hand om er!

431D3A25-5086-4034-B4EA-00E000E498D8

 1. Lina skriver:

  Jag fryser ofta in pasta (och kokt överbliven potatis, perfekt att lägga i en när man kokar t.ex broccolisoppa och ha som stärkelse).. Iaf när du tar ut den frysta pastaklumpen från frysen så lägg den i kokande vatten. Det går på en minut så är det genomvarmt men inte sönderkokt. Tips!
  Kram från en trogen läsare🥰

 2. Outi skriver:

  Låter väldigt gott 😍 Det får jag testa 😃

  1. Ja det måste du göra, för det är enkelt och blir så saftigt och gott!! 😍

  1. Mums, mjölk choklad kan aldrig bli fel, låter väldigt mumsigt!!!

 3. Anneli skriver:

  Åh, den bakade min mamma då jag var liten (och det är länge sen…) men utan kardemumma!
  Tack för ”nostalgirecept” ska absolut prova MED kardemumma 🙂

  1. Ja detta recept är från min mamma också, fast hon brukar inte ha kardemumma i, det kom jag på själv 🙂 Ha en fin dag! Kram

 4. Louise skriver:

  Matsvinn har aldrig varit något problem hemma hos oss faktiskt 🙂 Men nu gör vi, via mitt jobb, en bra hållbarhetsutmaning där vi bla ska ha två helt vegetariska månader (spridda över året), två köpfria månader (bortsett från mat och medicin etc), sänka inomhustemperaturen 2 grader, duscha kortare osv osv. Kul och utmanande! Speciellt det där med kortare duschtid, haha!

  1. Vilken kul utmaning på ditt jobb, tror jag ska haka på faktiskt 🙂 Ha en fin dag! Kram

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..