F e t t i s d a g e n !

2020-01-16 044
2020-01-16 045
.

.

Tjingeling,

Idag är det Fettisdagen!! Det har ni inte missat va? Svårt att missa med tanke på att flödena i sociala medier brukar svämma över av bilder på denna lilla gräddbulle. Förmodligen äter väl 90% av Sveriges befolkning en semla denna tisdag. En perfekt semla ska vara färsk, ha runt lock, lite mandelmassa som är mjuk och len, toppad med fluffig grädde, och massor med florsocker på det lilla locket, mums!

Något jag aldrig testat när det kommer till semlor, är det som kallas för hetvägg. Alltså att lägga ner semlan i varm mjölk. Känns lite som det delar upp människor i två fack, dom som gillar/dom som inte gillar, inget mittemellan. Eftersom jag själv aldrig testat, kan jag heller inte veta vilket ”fack” jag tillhör, men ren spontant tycker jag inte det låter särskilt gott… En uppblött bulle med varm mjölk, nja det vattnas inte i munnen direkt 😂 Men kanske borde testa ändå, tänk om jag tillhör skaran som älskar´t, då har jag ju missat detta i en herrans massa år.

Vilken variant föredrar du?

,

2020-01-25 020

.

Historien om en semla

.

Från början var semlan en slät bulle som delades på mitten. En del av innehållet gröptes ur och blandades med mandel, mjölk och smör. Blandningen stoppades tillbaka i bullen och ursprungssemlan var född. Kärt barn har många namn och semlan kallas också fastlagsbulle eller fettisdagbulle.

Fettisdagen

Fettisdagen betyder helt enkelt fet tisdag. Man åt upp sig på fet och god mat innan det var dags för 40 dagars fasta som varade fram till påsk. Under fastan skulle man leva spartanskt, inte äta kött eller frossa på något annat sätt. Så det gällde att festa till med mat och dryck på semmeldagen före askonsdagen. Alla besökare till bondens gård på fettisdagen skulle också bjudas på god och fet mat för att dra lycka över bondgården. Semlan finns beskriven i texter från 1600-talet. Vitt mjöl var en lyxartikel och inget för vanligt folk förrän i slutet av 1800-talet.

Den moderna semlan

Sitt moderna utseende fick semlan först under 1930-talet då grädden gjorde sitt intåg. Numera kan man köpa semlor nästan när som helst men ända fram till 1950-talet fick man snällt vänta till fastlagsdagen innan man fick äta semlor. 1953 bötfälldes några bagare i Malmö som börjat baka semlor redan i januari. Man fick varken baka eller sälja semlor innan fettisdagen. Numera är den “regeln” borta och semlorna börjar säljas tidigt i januari, och i mängder av olika former och varianter.

Källa: delvis hämtad från Wikipedia

_________________

signaturen

 1. Ella skriver:

  I år har det blivit en semla hittills, och den var smarrig!! Jag har inte smakat alla nya varianter men ett par, jag föredrar dock klassisk semla jag med. Den bästa semlan är enligt mig en luftig bulle med mkt kardemummasmak, egengjort mandelmassa med lite bitar för struktur. Lagom mkt (nyvispad!!) grädde och litet lock med florsocker 😚
  Någon hetvägg blir det icke här, uppblött bröd är bland det läbbigaste jag kan tänka mig att få in i munnen 😜

  Tack för en underhållande blogg 💕

 2. Mimmie skriver:

  Hej fina du! Det blev ingen semla för mig Men vi var hunnit med två redan. Det där hetvägg testade jag för några veckor sen på mannens initiativ OH my fy det gör jag inte igen! Ha ha! En uppblöt sörja som smakade och såg ut som kardemummagröt! Nej tack, en hederlig variant gärna hembakt på mormors vis med lite lagom lös grädde och mycke florsocker är väl ändå godast 😋

  1. Mimmie skriver:

   Ser efter att ha läst kommentarerna nu att jag är minoritet – men prova och berätta sen att jag hade rätt 🤣

   1. Haha, rädd att även jag tillhör den där minoriteten 🤣

  1. Haha, ja men det är ju just det där sörjiga, och lösa jag är rädd för.. Haha, så håller med en hederlig vanlig måste vara godas, men jag ska ändå testa hetvägg så jag verkligen kan säga att jag inte gillar det 😋

 3. Ätit en semla redan idag, chefen bjöd. Blir dock en till ikväll 😋! Men äter bara semla idag, sedan blir det ingen mer för mig. Tycker också det låter hemskt med varm mjölk till semlan.

 4. Ingen semla i år för mig. Men när det vankas så är det självklart på djup tallrik med varm mjölk. Du måste ge det en chans, Anna! ☺️

  1. Ja jag får väl kanske ge det en chans.. känns bara sånt slöseri på en go bulle om jag inte tycker om det 😅 Men kan ju bli en hit också.. Lovar bildbevis här på bloggen om jag testar!

   1. Du nlir i vart fall en erfarenhet rikare!

 5. Klart att det ska vara hetvägg! Enda gången jag värmer mjölken men att äta semla utan är definitivt en trist upplevelse.

  1. Kanske får ge det em chans ändå detta med varm mjölk.. 😅

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..