Höststäda miljövänligt

Tjingeling,

Om man vill höststäda miljövänligt utan att använda onödigt starka eller miljöskadliga rengöringsmedel finns det gott om alternativ som fungerar jättebra. Här har jag samlat ett gäng husmorsknep, dom flesta har jag faktiskt fått från min kära svärmor, som är grym på detta med husmorstips och att använda naturliga saker man ofta har i skafferiet till städ och rengöring.

 Städa i köket med citron

Diskmaskinen

Citron kan man använda för att fräscha upp diskmaskinen. Lägg en tesked citronsyra i diskmedelsfacket och kör en tom maskin.

Mikrovågsugnen

När det kommer till att rengöra mikron fungerar det lika bra med citron som till diskmaskinen. Blanda en tesked citronsyra i en skål med vatten, ställ i mikrovågsugnen och kör på full effekt i två minuter. Därefter kan man enkelt torka bort smuts med en fuktig trasa. Och hör ni, återanvänd gärna citronvattnet genom att ställa skålen i kylskåpet några timmar för att få bort eventuell unken doft.

Tvättmaskinen Mät upp 100 gram citronsyra i tvättmedelsfacket. Tvätta en tom maskin i 90 grader utan förtvätt. Tvätta ytterligare en tom maskin genast efter med pulvertvättmedel för att få bort den smuts som lossnat från maskinen.

Obs! En tesked citronsyra motsvarar ungefär saften från en hel citron. Tänk dock på att vara försiktig om du har stenskivor i köket, då dessa inte tål syra.

 Rengör med såpa 

Ugnen,

Ugnen går även den att rengöra utan att använda en massa starka kemikalier. Skrapa först bort den värsta smutsen med en stekspade, smörj sedan in ugnen med såpa och värm upp den till 100 grader i ca 20 minuter. Därefter låt ugnen svalna något, och torka sedan bort smutsen med en fuktad trasa. Blir ugnen inte helt ren kan man prova att spruta ren ättika på de fläckar som finns kvar, värm då ugnen till 50 grader i 20 minuter och sedan torka med fuktad trasa.

Fläktfilter

Fläktfilter som inte hunnit bli så smutsiga kan du diska för hand eller i maskin med vanliga miljövänliga diskmedel. För att göra rent filter med mycket fett och smuts kan du använda en blandning av bikarbonat, kokande vatten, diskmedel och ättika. Blötlägg filtret i blandningen i en diskho eller långpanna under minst en timme, borsta därefter rent med diskborste eller en tandborste och skölj rent, klart!

Använd eget rengöringsmedel till badrummet

Badrumsrengöring innehåller ämnen som ska lösa upp smuts och kalkbeläggningar och verka desinficerande. Man kan lätt blanda en egen badrumssprej med samma funktion fast miljövänlig då!

Badrumsspray

Ingredienser:

2 dl vatten 0,5 dl citronsaft eller 1 tsk citronsyra 0,5 dl såpa 1 dl ättikssprit eller 0,5 dl ättika

Gör så här: Blanda, skaka och häll över i en sprejflaska. Skaka väl innan varje användning eftersom ingredienserna gärna skiktar sig.

.

.

Rengör grillen enkelt och miljövänligt

Avsluta grillsäsongen med ett rent och fint grillgaller, ta kaffesump och blanda med lite vatten och en skvätt såpa. Skrubba sedan bort fastbränt fett från grillgallret. Så kan du plocka fram en fräsch grill igen när grillsäsongen återigen är tillbaka nästa år. Samma knep med kaffesump och såpa fungerar på inbrända ugnsplåtar.

Ekotipset.se

Höststäda miljövänligt med fönsterputs

Detta sista tips, kommer från bästa ekotipset, följer ni inte henne redan, gör det! massa bra ekologiska tips. Traditionella fönsterputsmedel är ju oftast inte speciellt miljövänliga, men man kan enkelt tillverka eget. Denna spray fungerar lika bra till både fönster, speglar, duschväggar och andra blanka ytor. Men tänk även här på att inte använda medlet på stenskivor.

Fönsterputs

Ingredienser

Ättika diskmedel vatten tom sprayflaska

Gör så här: Häll i så det är ca 20% ättika i den tomma flaskan och resten vatten. Tillsätt några droppar miljövänligt handdiskmedel. Sätt på spraymunstycket och skaka lätt. Klart!

Spraya generöst på hela fönstret, gnugga med en blöt men urkramad mikrofiberduk. Ta sedan ytterligare en torr mikrofiberduk och torkar bort fukt och små droppar. Strunta helt i fönsterskrapa.

Dom snyggt förpackade och miljövänliga produkterna i bild här i inlägget kommer från Västerbottensåpa, och tillverkas i Lappland.