ANNONS

Dags att plocka ekollon

/

022
038

012

Hej bloggen,

Fy sjutton vilket skitväder vi har här idag på ren svenska. Varit ute en sväng i regnet, och det är tur man har både rejäla gummistövlar och regnkappa att ta till när man måste ut sådana här höstdagar. Nej det är verkligen inte särskilt upplyftande och inspirerande alls utomhus denna torsdag.

Men hör ni, nu är det högtid att fylla små vaser därhemma med ekollon. Jag har lyxen att kunna gå i vår trädgård och plocka mina små ollon. Brukar lägga dom på ett fat med vatten ett tag, och sedan när det kommer fram en liten svans, nålar jag upp dem i en liten vas. Så skynda ut innan det är försent för detta år och plocka i naturen. Gratis är det, och motion/frisk luft får man på köpet. Och så kan man njuta av skira små skott som skjuter fram under de allra mörkaste perioden på året.

Den ikoniska vasen Ekollon från Svenskt tenn formgavs ju redan på 30-talet av Estrid Ericson, men självklart fungerar en liten äggkopp, flaska, snapsglas eller annan vas om du vill gro ett ekollon. Inte svårare än så!

Gro ekollon – steg för steg

  1. Plocka in ett gäng ekollon och lägg dem på ett fat med vatten. Har de redan börjat få en liten svans är det såklart en fördel. Efter tre till sex veckor bör ekollonen ha börjat gro, och tänk på att alla ollon kommer inte att gro, så satsa på ett gäng som du blötlägger så gror förhoppningsvis några.
  2. Fyll en vas med vatten och placera ekollonet i öppningen. Halva ska vara täckt, med den lilla grodden nedåt. Är öppningen för vid kan man sätta fast ekollonet med nålar som stöd. För då in dessa försiktigt i sidorna. Byt vatten ungefär var fjärde dag och fyll på efter behov.
  3. Efter ytterligare tre till sex veckor ska det förhoppningsvis ha skjutit ut en lite planta ur ekollonet.

F254BE63-2E4E-4D37-AC6D-9F55E5F6CCF9

3
100

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00