ANNONS

Maränger utan ägg

/
020
023

Godmorgon,

Hoppas ni haft en riktigt fin Valborgshelg?!Nu är det en vanlig arbetsvecka, men redan mot slutet av nästa är det dags för Kristi Himmelsfärdsdag och liten långhelg igen. Eller jag tror i alla fall att barnen är lediga på fredagen, som väl måste vara en så kallad klämdag?

Har glömt att kolla upp det, mest tagit det för givet. Dock brukar barnen ha bra koll själva på när det vankas ledighet så jag lär få höra det.

Använder du mycket kikärtor? Jag har läst flera gånger att man kan göra maränger på kikärtsspadet. Tänkt testa flera gånger, men aldrig fått tummen ur. Nu gjorde jag hummus i fredags, och då sparade jag faktiskt spadet och så testade jag att baka dessa maränger utan äggvitor i lördags. Blev ju jättegoda, det tyckte vi alla i familjen. Perfekt för äggallergiker. Man borde kunna göra även en marängbotten till tårta tänker jag?? Eller? Någon som vet?Det blir gott, och ingen konstig bismak av kikärtor eller så, bara lätt smak av spröd vanilj, mums!

Testa du också nästa gång du har lite spad över!

..

030
1BC6887A-E19A-41C2-BC61-8D87C5A552B0
027

..

Maränger på kikärtsspad!

.

Ingredienser;

1 1/2 dl kikärtsspad (från 1 förpackning kokta kikärter à 380 g) 1/2 tsk färskpressad citronjuice 1/2 tsk vaniljsocker 1 1/2 dl strösocker

Gör då här:

Sätt ugnen på 100°C. Häll kikärtsspad, citronjuice och vaniljsocker i en bunke. Vispa till ett skum med elvisp, tog en stund. Tillsätt strösocker, lite i taget under fortsatt vispning. Vispa till en fast maräng. Detta tog också sin lilla tid, jag var nära att ge upp och trodde det kanske hade gått fel någonstans, men så gick den plötsligt ihop och blev fastare.

Spritsa små maränger på en bakpappersklädd plåt. Ställ in plåten i mitten av ugnen ca 1 ½ timme. Stäng därefter av värmen, men låt plåten stå kvar i ugnen i ytterligare 2 timmar på eftervärme. Klart!

Dessa blev inte riktigt lika toppiga som vanliga maränger med ägg i brukar bli när jag gör sådana. Dessa flöt ut lite mer, men det kan vara att jag skulle vispat med elvispen ännu längre. Det gör ju dock inget, för marängerna smakar gott och det är huvudsaken. Förvara marängerna torrt om du inte ska äta upp dom på momangen!

..

PS) Jag blir galen på hur bloggen styckindelar texten lite hur den själv vill just nu, och det retar mig även hur recepten ser ut.. Ingredienserna kommer ju inte under varandra fast det ser så ut på min sida när jag skriver..? Jag kan inte göra något åt det tyvärr.. Har rapporterat felet och hoppas det ska bli som vanligt igen, så nu vet ni som kanske undrar varför jag delar upp styckena lite knasigt ibland, Ds)

4

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00