Ödmjukhet – stolifierad!

334899E5-4232-481D-9FB6-FD08567C157E
Är inte detta en helt fantastisk karmstol så säg! Inte svart – utan mörkt, mörkt brunbetsad ask och plymåer klädda i vegetabiliskt garvat läder från Tärnsjö garveri. Ett minutiöst detaljarbete där absolut ingenting lämnats åt slumpen – inte minst ifråga om det som inte syns överhuvudtaget. Det är just det som ändå syns och känns i form av en kompromisslös och helgjuten möbel. Tillverkad av Gemla på möbelverkstaden i Diö, Småland – som sätter lika mycket fokus på miljö och hållbarhet som själva hantverket.

8CE48E6F-2428-4883-BE3F-AC840D050C86
Jag säger grattis till formgivaren Pierre Sindre! Hans karmstol, ”Humble” för Gemla är en av fyra nominerade till Sköna hems utmärkelse ”Årets möbel 2020”. Juryns motivering:
”En utsökt form med klassisk hållning i väl redovisad konstruktion, framställd med hantverket som ledstjärna, och som klär de flesta skandinaviska miljöer. Eleganta smala armstöd, vackert infästa, ger armarna utmärkt stöd och vila trots den tunna dimensionen. I kombination med ett raffinerat detaljarbete och en vackert formböjd rygg, blir denna samtida karmstol en hållbar favorit för framtiden. ‘Ödmjuk’ är namnet på möbeln – som förtjänar att lyftas fram i rampljuset.”
Jury: Björn Dahlström, formgivare; Dan Gordan, designskribent; Anna Ekdahl, redaktör, Sköna Hem; Cilla Robach, förste intendent, Nationalmuseum.

Lite mer om mannen bakom ”Humble” – Pierre Sindre, formgivare och inredningsarkitekt: Pierre är en formgivare med lång erfarenhet som alltid utgår från de material han jobbar med. Han testar gränser och, som han själv uttrycker det, utmanar trä, metall, läder och textil. Att göra skillnad sitter alltid i en kompromisslös kärlek och omsorg om de små, små detaljer som till slut bildar helheten. Låter kanske inte alls så svårt som det är – hursomhelst är det vad Pierre lyckas med. Hans erfarenhet av att arbeta med möbler och inredningar för offentlig miljö har också höjt ribban för hållbarhet och användbarhet. Utöver det vill Pierre lägga till kanske det viktigaste av allt – en mänsklig aspekt. Sympatiskt! Som han själv uttrycker det: ”Mina möbler och inredningar är en kombination av funktion, omtanke och lekfullhet.”

Oerhört spännande att se om det blir Pierre Sindres karmstol Humble för Gemla som vinner titeln ”Årets Möbel 2020”. Tre starka kort är medtävlare: Åsa Jungnelius med bordet Ettore för Källemo, Elsa Ekdahl & Anne Skoug Obel med sidobordet Embla för Gärsnäs och till sist, David Ericsson med däckstolen Oona för Atelier Sandemar. Klicka på respektive produktnamn för att kolla på produkterna.

/Svante

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..

… som om det alltid sett ut så här – ett gott betyg!

IMG_3809
Först av allt ska sägas att när vi flyttade in här för sex år sedan var det här nordöstra hörnet av vår tomt en stenig slänt fylld av lövsly – helt bortglömd.  Och som heller inte gick att använda till något i kraft av just – stenigheten och att det var en slänt.

Efter ett års permanent trädgårdsbyggarbetsplats utan skönjbart slut – börjar nu slutet kunna skönjas … På platån runt och till vänster om den orange bänken, ingen förändring – som tidigare år kommer köksträdgården att husera här i sina upphöjda odlingsbäddar. Strategiskt placerad såtillvida att det är närmast bokentrén, som vi kallar den, och därmed också till köket – förstås! Trappan av långa kantstenar i granit där nedersta trappsteget ”sliter sig” och sticker iväg åt höger är den detalj som jag mest glad över. Men självklart också terrasseringarna – med gigantiska grundstenar som ”bärare”, också i granit, som vi fått från en riven lada på Tistads slott i Sörmland. De känns som om de alltid varit där. Ej i bild här, jag står på en av dem och tar den här bilden, men jag återkommer till dem.

0683FE74-B781-4A08-90FF-9E0531276164
Dock allra mest ”som om det alltid varit där” – är vårt återanvända växthus från Sweden Green House. Kunde helt enkelt inte ha fått en bättre placering. Hade lite ångest, till en början, för att det skulle kännas som att växthuset ramlat ned i en grop. Icke så. Inte det minsta gropkänsla utan tvärtom – trots att det ändå ligger lite lågt. Ja, om inte i en grop, så iallafall i en sänka. Känslan på såväl farstubron, som platsen i den utsprängda hörnan av berghällen, är ombonad och dessutom helt i lä för det flesta förekommande vindar.

/Svante

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..

En gudabenådad helg som gått över i en gudabenådad måndag = påskvecka

IMG_8571
I morse föresatte jag mig, så snart frukosten var aväten och morgontidningen läst från pärm till pärm, att dagen skulle vikas till arbete vid datorn och skrivbordet i ateljéhuset. En föresats som inbegrep min krönika till nästa nummer av trädgårdsmagasinet Rum Ute. Basta! Till saken hör att denna husdel också huserar vårt gästrum, med ingång snett mittemot mitt skrivbord. Ett rum som är utrustat med en klassisk fransk balkong – älskar företeelsen och kanske mest, namnet som nästan känns lite syndigt … Hursomhelst är denna utkiksplats något av en magnet och jag lockas dit oavbrutet så snart koncentration inte är på topp. Det var den inte i morse när jag efter en hel timmes beglande på datorskärmen fortfarande inte hade fått ner en enda, något så när, vettig mening. Jag smyger in i gästrummet, öppnar den franska balkongdörren och sticker ut huvudet + halva kroppen – minst, blickar åt höger och möts av synen som bilden ovan skildrar. Det är då det inte längre finns någon återvändo! Jag måste ut! Ut NU! Särskilt när jag hör ljudet av grus som skyfflas, åstadkommet av min käraste – allt till ackompanjemang av ”vakthund”Musses skällande åt hundpromenerande på skogsstigen bakom vårt hus … Jag känner inte att jag behöver ursäkta mig eftersom det blev en vidunderlig heldag ute i något som kändes som den första riktiga vårdagen. Förmiddagskaffe med kardemummakaka ute på växthusets förstutrappa. Lunch på varmkorv med bröd – följt av eftermiddagskaffe vid 3-tiden. Nyduschad sitter jag nu åter vid datorn med dagens blogginlägg på skärmen – inte med krönikan till Rum Ute, som satts på vänt på obestämd tid. Kanske imorgon. Hoprullad på mina fötter sover Musse, tungt och snarkande. Helt utslagen efter en heldag av ystert lekande och tokspringande i det fria.

55A44A3D-729A-43E0-B2C0-6A540D0CB4AE
Helgen inleddes tidigt i fredags morse, läs: 06.30, med årets leverans av ekologisk jord i olika blandningar – direkt från Hasselfors Garden. I år extra mycket, fyra(4) pallar – eftersom vi gjort en sambeställning tillsammans med goda vänner och grannar.

B8F5EFB3-879C-45DC-962A-4A1E6D320A22
Tidigare år har vi nöjt oss med ”bara” två(2) pallar … 😉 Det går åt oanade mängder U-jord till alla våra krukodlingar av bland annat jätteverbena. Det har blivit något av vår specialitet det där med stora krukor/urnor. Därav U-jord som är speciellt näringsrik och avpassad just för ändamålet. I år har vi dessutom odlingsbäddarna i växthuset som  kommer att sluka flera kubikmeter. Enbart tomater är tanken i år …

81D0CE55-11EC-4EA6-AABD-BDCC13444510
I lördags var det dags att få sparrisplanten i jorden. Eftersom vi fått tag i 4-åriga plantor från en proffsodlare i Skåne hoppas vi på en skörd redan i år – om än liten och kanske bara under en enda vecka … Gott nog!

FEBC4EFE-B920-4C17-8DB0-EB225FFFC0CB
Visst är det minst lika vackert med sparrisplant som ostron på det stora bleckfatet – avsett för just ostron …

8EFA9B0F-3634-4218-9347-40F150172E64
Sparrissängen är väl förberedd och bestyckad med sandblandad jord – som sparris vill ha för att må riktigt bra. Det är extra roligt med den fleråriga och nästintill skördemogna planten eftersom vi gjorde ett rejält sparrisland redan för ett år sedan – som dessvärre utplånades när vår livslånga växthusdröm uppfylldes. På just den platsen.

4DF34AF2-709B-4208-9F5B-5DF919345DCF
Fascinerande med hur nätförsäljning gjort trädgård, som med så mycket annat, så mycket mer tillgängligt för alla över hela vårt land. Så här levererades tio(10) sparrisplantor av högsta kvalitet till vårt ombud – Sköndals Tobak, i Sköndal C.

Vilken helg, vilken dag och vilken tid som ligger framför oss om jag enbart tänker på naturens och trädgårdens livscykel. Svårt ändå att idag fokusera på något som helst annat än den katastrof, och de förändrade livsbetingelser, som vi alla går igenom i detta nu. Dock är naturens kraft till stor tröst för mig. Tänker att vi alla, oavsett var eller hur vi bor, har natur någonstans inte allt för långt borta. Jag ägnade en hel timme under eftermiddagen åt skogsbad. Ja, lätt för mig att säga som bor med skogen ”bakom ryggen”. Kanske inte helt lätt ändå eftersom jag som rörelsehindrad begav mig ut, enbart iförd en käpp – inte två stavar som jag vid närmare eftertanke borde ha gjort. Kom trots det hem helskinnad, med alla leder i funktionsdugligt skick, nästan … Hursomhelst – vederkvickt till kropp och själ! Skogsbad rekommenderas!

/Svante

  1. Instämmer till fullo. En skogspromenad hjälper mot det mesta!

    1. ”Skogsbadar” oavbrutet – typ! /S ;-

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..