ANNONS

Fantasterier i form, färg & scenografi

/

IMG_5608
Formexmässan – Nordens största marknadsplats för inredningsdesign – pågår som bäst, och till och med fredag den 17 januari, på Stockholmsmässan i Älvsjö, strax söder om Stockholm. Det är ett veritabelt myller av prylar av skiftande kvalitet – från högt till lågt. Tänker ofelbart, behöver vi allt det här – när vi redan har typ allt … ja, det är mycket i våra konsumtionsvanor som vi måste ifrågasätta. Dock är ett säkert – vi behöver komma till en punkt när vi konsumerar mindre, men bättre. Med det menar jag mer kvalitativt, så att saker och möbler håller över tid. Gärna också tål att repareras och därmed också att ärvas. Låter måhända som en utopi men det är jag helt säker på att det inte är.

Mitt i detta svindlande utbud – eller rättare sagt, allra längst bort i en hörna av en av de stora hallarna – finns en stor inspirationsutställning med syfte att fungera som en tidsspegel. Nu och framåt – vad gäller form, material, känsla, kulörer och sättet att kombinera dem. Utställningen är iscensatt av Tina Hellberg, inredare, stylist och set designer. Och vilken iscensättning! För här infinner sig lugnet OCH inspirationen. Hade jag haft kvar mitt gamla jobb som chefredaktör hade jag med en begåvad fotograf, och Tina själv förstås, kunnat producera ett reportage på hur många sidor som helst. Jag skulle också ha gjort det! Nu följer istället här ett axplock i form av 17 bilder av skiftande kvalitet, tagna med min iPhone. Ha i tankarna att ljussättningen på ett mässgolv inte är satt för fotografering utan för en visuell upplevelse, ‘live’ på plats. Diametralt olika saker.

Går inte in i detalj på allt som finns med i bild. Vill dock ändå nämna några saker. Som att på bilden ovan står pallen Lilla Snåland. Pallen tillverkas av överblivna spillbitar från produktionen av klassikern Lilla Åland, klassisk pinnstol i design av Carl Malmsten, och har tagits fram av mångbegåvade formgivaren, Marie-Louise Hellgren. Snåland och Åland tillverkas förstås på samma fabrik – Stolab i Småland.

IMG_5607
Vilken aptitretande buffé av kulörer

IMG_5531
Etcetera, den ikoniska fåtöljen på bilden, designades 1970 av Jan Ekselius, och har allt sedan dess fått agera symbol för klassisk 1970-talsdesign. Nu åter i produktion i ett unikt samarbete mellan Sveriges bästa och mest inspirerande inredningsbutik – Artilleriet i Göteborg och formgivaren.

3D4F77D8-A0CC-4B77-9C4A-EC715868A2A8
Inspiration de luxe.

IMG_5606
Här träder grå/blå/lila nyanser in i symfonin …

IMG_5554
Begreppet kallas moodboard – här är originalet ... 😉

A106341B-4C2B-433D-BD7A-D50086E7F2B0
Design Of Carry, rullvagnen på bilden, är en nyhet från småländska Design Of, i design av Carina Seth Andersson, och tål lika bra att stå ute som inne. Snälla Johanna Haglund på Design Of – gör den också i mörkt, mörk grönt! Snälla!

E733C1FC-D107-46B0-906C-C1B2E0E69004
På kroken, Spillkråkan av Marie-Louise Hellgren, hänger verk av plisséringskonstens okrönta svenska mästare – Susanne Beskow på van Deurs Se även förra bilden.

IMG_5572
Anden ser tvärlömsk ut – milt uttryckt. Gillar hen ändå. Finns i en mängd varianter och kommer från Wildlife Garden.

095DBA3C-96DA-4EF8-AEFC-25F8C2AEBBAC
Vår i luften eller kanske rättare sagt – aprilväder i januari …

E1F4F3DF-BBCB-415A-933D-57AAF33D9DAA
Islossningen fortsätter! Längst bort till vänster ligger sovrummet och rakt fram dess ”draperi” ut mot bakgården.

IMG_5564
Smakfullt och inbjudande bäddat. Filt från Pia Wallén. + en ofrivillig selfie i spegeln. 😉

IMG_5565
”Draperi” kallar jag det … men visst är det en rysansvärt enkel och genial lösning i en dörröppning. Tina har använt smala kopparrör från Bauhaus. Likadana som vi hängt upp i växthuset härhemma och prytt med vanlig julgransbelysning.

IMG_5586
Utifrån och in.

9BFA45CF-50F1-4260-ACE6-1A4E8E840EB2
Samma här – utifrån och in. Borde komma ihåg var den fina lampan kommer från … tyvärr!

8675C79E-7A21-4443-848D-9B592081AC6D
Tina håller upp ett av mina favoritobjekt – Apelstapeln, en äppeltork. Genuint hantverk och tillverkad av ett litet företag i Järna med samma namn, Apelstapeln.

IMG_5579
Kreativt kaos på inredarens bord – precis innan mässan öppnar

IMG_5621 (kopia)
Stort reportage om Tina Hellberg i nya guiden Formex SS20 – Guide to Trends & Inspiration, som finns att hämtas kostnadsfritt på mässan. Borde rimligen också kunna beställas från Formex.

IMG_5624
I förutnämnda guide har också undertecknad smugit sig in …

/Svante

12
36

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00