ANNONS

Träbadrum! Omöjligt? Nä – innovativt, miljövänligt & förnyelsebart

/

IMG_5703
Aladåb … kalvsylta … riskaka … risotto … sesamkex …? Nä, faktiskt inget utav dem.

IMG_5702
Kanske lite mer förståeligt så här. Vi skådar något rent innovativt – inte minst med tanke på miljöavtryck.

Woodio – ett totalbeständigt och totalvattensäkrat kompositmaterial, tillika varumärke – tillverkat av träflis från den finska skogsindustrin. Bindemedlet är inte riktig ännu, men kommer inom kort också att vara – helt träbaserat. Därmed blir helheten ett träfibermaterial som totalt lämnar ifrån sig ett väldigt lågt koldioxidavtryck. Redan nu är ”fyllnaden” rent trä, bara trä och inget annat. Visst låter detta som det bästa av två världar. ”Badrumssäkrat” och dessutom långt mer miljövänligt än alla keramiska material sett till alla aspekter.

För hur många av oss längtar inte efter ett ”badrumsporslin” av trä, som av naturliga skäl hittills inte varit det mest praktiska, och dessutom – långsiktigt cirkulärt tänk i fokus. Finska Woodio i Helsingfors startade så sent som 2016, ett av Finlands tre stora skogsbolag har nu dessutom gått in som delägare, är på på väg ut i världen på bred front med sin nya uppfinning. En nyhet där inte själva nyheten är ett självändamål – utan fyller ett efterlängtat behov. Bara en sån sak. I pipeline ligger också tillverkning av plattor till golv- och väggbeklädnad – som kommer att motsvara traditionellt kakel/klinker.

IMG_5629
Produkterna lanseras i Sverige på Stockholm Furniture Fair om ungefär två veckor och då lär det dröja ännu ett tag innan de hittar ut till återförsäljare. Något jag är fullständigt övertygad om att de kommer att göra … Tvättställ finns i två designserier – Cube, som på bilden ovan och Soft, med ett mjukare och rundare uttryck, precis som namnet säger. Totalt finns de i en mängd storlekar och färger. Designen känns stramt minimalistiskt och min tanke när det kommer till formspråket går direkt till några av de serier som tyska Duravit producerar – men med en särpräglad nordisk accent. Woodio är minst lika formstarka och som sagt, inget kan slå träkänslan som när allt kommer omkring inte bara är en känsla – det ÄR trä!

IMG_5698
Bara en modell på badkar än så länge och då av modellen, Soft

Jag var först lite kluven till själva utseendet, inte då designen, utan själva materialet … därav textens inledning – ”aladåb, kalvsylta, riskaka, risotto, sesamkex?” För hur en än ser på det blir känslan lite av spånplatta, dock en grovmalen sådan – men varför inte bejaka det och upphöja det till estetik. Att saker får se ut för vad de är.  Landar således till slut i att jag gillar det. Gillar mycket!

/Svante

P.S. Är det inte bara ett helt genialt och underbart namn! Woodio – smaka på det!

1
31

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00