Nostalgitrip

Januari och året är 2007 – precis 13 år sedan och snön ligger tung utanför fönstret där Ulvsbergs gård och parken framför kan anas. Jag vill minnas att det strax efteråt blev blidväder varpå snön blev än tyngre och massor av luftledningar knäcktes. Jag grips av såväl nostalgi, som inspiration – när jag hittar på den här bilden lång bak i mitt bibliotek. Men den är fortfarande en favorit – tagen i vårt dåvarande hus i Tullinge, nära sjön. En enplansvilla i sten på 150 kvm, med mer än 30 cm tjocka väggar – ritad och byggd 1993 av den otroligt skickliga arkitekten, Anders Landström. Lite av en doldis, som också hade en väldigt stor del i hela tillblivelsen av hotellet ”Ett Hem” i Stockholm, vilket det säkert är många som inte känner till. Mest pratas det om den mera ”synliga” inredningen som Ilse Crawford står för, tillsammans med ägaren, Jeanette Mix, och då är det lätt att glömma bort själva huset. Ett hus som dessutom inte alls är nybyggt utan har kvar sin gamla fasad medan däremot insidan är

helt

ny, om än i traditionell stil. Ett nytt hus i huset, helt enkelt. Hans signum i just ”vårt” hus är fönstersmygar utan foder – i just det här med bara en enkel eklist mot glaset.

Huset på omslaget av Svd Magasinet i september samma år, 2007. Fönstret på förra bilden är det andra från höger på den här bilden. Omslagsrubriken säger allt. Det

är

ett långt hus – längst där borta anas det stora sovrummet. Till vänster, vedspisen i gjutjärn från Husqvarna, vars häll ännu lite längre till vänster övergår i en öppen spis, är i samma höjd som matbordet som står alldeles intill. En genial lösning. På baksidan av murstocken, vänd mot vardagsrummet, står dessutom en antik kakelugn som hittat hem här.

Återigen samma fönster, längst till vänster, men exteriört och förstås, sex månader senare. Dubbla pardörrar helt i glas på fyra ställen öppnar upp huset mot trädgården. Platsen utanför just de här två, med sin miniatyrträdgård och i rakt västerläge, var min absoluta favoritplats.

/Svante

P.S. Alla hus borde vara i ett plan och ha en vedspis och en öppen spis, med eldstad i bordshöjd, vid matplatsen. 😉