Famntag – som i ”Famna” – eller kanske bara en ”Kram”

Svenskt_Tenn_Sofa_Famna_2020_3_Seater_Velvet_Orange_1
Veckans soffhändelse är inte vilken soffhändelse som helst. För hur ofta lanserar Svenskt Tenn en helt ny soffa? Svar: Inte ofta. Men i måndags morse var det iaf dags att avtäcka Famna i närvaro av Sveriges samlade journalistkår. Och vilken soffa! Kunde ses som ett formspråk som balanserar på gränsen till något som hämtat från ”Babar” – den underbara elefanten som är huvudfigur i Laurent de Brunhoffs tecknade barnböcker från 1930-talet … eller? Trots allt händer inte det – utan det är istället Svenskt Tenn. Utan någon som helst tvekan! Men på ett nytt, fräscht och spännande sätt – som helt knyter an till Svenskt Tenns husformgivare, Josef Frank och hans klassiker. De lackade benen i bok är verkligen ”pricken under i:et”! Så oerhört begåvat av långsiktigt arbetande Gabriella Gustafson och Mattias Ståhlbom – designerduon som bildar TAF Studio.

Svenskt_Tenn_Sofa_Famna_2020_3_Seater_Brazil_1
Ett ”famntag” med ett klassiskt tryck av Josef Frank …

Svenskt_Tenn_Sofa_Famna_2020_3_Seater_Vägen_White_1
… eller en vanlig ”kram” i vitt.

Svenskt_Tenn_Famna_2020_76

Foto: Mats Lind

Intressant att se hur denna soffa, med kvalitet på toppnivå in i minsta detalj, är uppbygd med något som jag vill likna med det hantverk som ligger bakom båtbyggnad – där massivt trä är råmaterial. En får vad en betalar för …
Svenskt_Tenn_Famna_2020_84

Foto: Mats Lind

Lager på lager läggs på – tills klädseln kommer på som allra sista moment, innan benen fästs. Sedan 1982 tillverkas alla Svenskt Tenns stoppmöbler hos O H Sjögren i Tranås.
/Svante

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..