Anarki i inomhusrabatten

Här är vi fortfarande i vardagsrummet, se inlägg från igår – bara runt hörnet och precis till höger om öppna spisen, som anas på den bilden, och i fundamentet av ristad marmor – är hopbyggd med inomhusrabatten och de två ovanliggande panoramafönstren ut mot trädgården … Vår husarkitekt, Eskil Sundahl och trädgårdsarkitekten, Walter Bauers hade en vision om att husets fönster skulle var ramar till/för de målningar som den utanförliggande trädgården består med – året runt! Visst, de har lyckats! Om än vi gjort det mesta för att skymma målningarna med ”odlingsrammel” … Nåväl, tror dock mig veta att de är förlåtande och låter bli att rotera i sina gravar …

Ordningen, läs: anarkin, är som vanligt, den här tiden på året, återställd – förkultiveringstiden. Frösåddare kallar jag oss för. Det varar bara några få månader framåt … Ser dock ändå fram mot en viss form av ”avlastning”, det måste jag erkänna, i form av vårt nytillkomna växthus från Sweden Green House.

Min favoritnisch i huset! Tänk att mura upp en vägg i den här dimensionen bara för att åstadkomma den vinkel på 145 grader som skapar ren ljusmagi! Bottnad med plattor av ”ristad” marmor, som möter den holländska parketten. Förlåt men – halleluja! 😉

”Var ska sleven vara om inte i grytan?” Min mammas bevingade uttryck som numera ständigt är i bruk även i min mun … och oftast refererande till mig själv 😉 Vem sa att en går i barndom? Inomhusrabatten är normalt också dvärgpudeln Musses självklara revir, som han styr, ställer med, och härskar över i ett fullständigt oinskränkt maktutövande. Väldigt, väldigt skeptisk till denna förändring – milt uttryckt!

Växtbelysningen, med ledljus längst bort i bild, kommer från fröfirman Impecta och är totalflexibel. Och det i bemärkelse av att kunna anpassas till alla årstider, alla former av växtlighet och alla temperaturer. Genialt! Inget ord passar bättre.

/Svante