Ödmjukhet i form av en stol? Japp, det ÄR möjligt – kolla!

Är inte detta en helt fantastisk karmstol så säg! Inte svart – utan mörkt, mörkt brunbetsad ask och plymåer klädda i vegetabiliskt garvat läder från Tärnsjö garveri. Ett minutiöst detaljarbete där absolut ingenting lämnats åt slumpen – inte minst ifråga om det som inte syns överhuvudtaget. Det är just det som ändå syns

och

känns i form av en kompromisslös och helgjuten möbel. Tillverkad av

Gemla

på möbelverkstaden i Diö, Småland – som sätter lika mycket fokus på miljö och hållbarhet som själva hantverket.

Jag säger grattis till formgivaren Pierre Sindre! Hans karmstol,

”Humble”

för Gemla är en av fyra nominerade till Sköna hems utmärkelse

”Årets möbel 2020”

. Juryns motivering: ”En utsökt form med klassisk hållning i väl redovisad konstruktion, framställd med hantverket som ledstjärna, och som klär de flesta skandinaviska miljöer. Eleganta smala armstöd, vackert infästa, ger armarna utmärkt stöd och vila trots den tunna dimensionen. I kombination med ett raffinerat detaljarbete och en vackert formböjd rygg, blir denna samtida karmstol en hållbar favorit för framtiden. ‘Ödmjuk’ är namnet på möbeln – som förtjänar att lyftas fram i rampljuset.” Jury: Björn Dahlström, formgivare; Dan Gordan, designskribent; Anna Ekdahl, redaktör, Sköna Hem; Cilla Robach, förste intendent, Nationalmuseum.

Lite mer om mannen bakom ”Humble” – Pierre Sindre, formgivare och inredningsarkitekt: Pierre är en formgivare med lång erfarenhet som alltid utgår från de material han jobbar med. Han testar gränser och, som han själv uttrycker det, utmanar trä, metall, läder och textil. Att göra skillnad sitter alltid i en kompromisslös kärlek och omsorg om de små, små detaljer som till slut bildar helheten. Låter kanske inte alls så svårt som det är – hursomhelst är det vad Pierre lyckas med. Hans erfarenhet av att arbeta med möbler och inredningar för offentlig miljö har också höjt ribban för hållbarhet och användbarhet. Utöver det vill Pierre lägga till kanske det viktigaste av allt – en mänsklig aspekt. Sympatiskt! Som han själv uttrycker det: ”Mina möbler och inredningar är en kombination av funktion, omtanke och lekfullhet.”Oerhört spännande att se om det blir Pierre Sindres karmstol Humble för Gemla som vinner titeln ”Årets Möbel 2020”. Tre starka kort är medtävlare: Åsa Jungnelius med bordet Ettore för Källemo, Elsa Ekdahl & Anne Skoug Obel med sidobordet Embla för Gärsnäs och till sist, David Ericsson med däckstolen Oona för Atelier Sandemar. Klicka på respektive produktnamn för att kolla på produkterna.

/Svante