ANNONS

Äntligen! Kristina Stark – förstås!

/

LJUSARE_Mugg_i_hand_Höganäs_Kristina_Stark_1x1
Tänk – så länge den här tanken kommit och gått i mitt bakhuvud: Varför tar ingen tag i förnyelse och ”tidsenliggörande” av att tillverka saltglaserade kärl i stengods? En mer än 175-årig tradition i Kullabygdens Höganäs. Ingen skugga över klassikerna – vi har själv några som gått i arv från såväl mamma och pappa, som från deras föräldrar. Bland annat ett stort bukigt kärl, med öron, som min mamma lagrade lingonsylt i. Brukskärl i saltglaserat stengods är inget annat evighetsmaskiner. Tål att brukas livslångt och därmed också att ärvas och brukas av ens barn. Så självklart!

Som sagt, på vinterförvaring i bakhuvudet och nu ute likt ett kosläpp. Självklart inget jag varken kan eller vill ta åt mig någon ära av, men ändå – så roligt när saker som bubblat inom en plötsligt händer. För nu händer det! Formgivaren Kristina Stark har inlett ett samarbete med Saltglaserat i Höganäs. Ett stort och långsiktigt samarbete med Anders Johansson – 17 år gammal började han 1978 på dåvarande ”Kärlfabriken” som drejarlärling. Idag och sedan länge, drejarmästare på Saltglaserat i Höganäs. Kristina, med det egna varumärket Design: Kristina Stark, är en av mina favoritformgivare – med ett formspråk som aldrig kompromissar vare sig med funktion eller estetik. I hennes värld blir de tu till ett! Det här nya sammanhanget med ytterligare en dimension, arvet i fråga om hantverkstradition och kultur, kan inte bli annat än en succé! Se bara på den första produkten på nästa bild …

Mugg_Höganäs_Kristina_Stark (kopia)
… en handdrejad mugg som görs i en begränsad upplaga, numrerad och signerad, och börjar säljas under sommaren. I skrivande stund kan jag inte säga när/var/hur, men det går alltid att kontakta formgivaren själv via hemsidan, priset är 395 kronor. Kristina Starks och Anders Johanssons projekt, med förnyelse av det traditionella hantverket hos Saltglaserat i Höganäs, fortsätter efter sommaren med fler produkter.

Kristina-Stark-vid-bord-svartvitt

Foto: Peter Carlsson

Kristina Stark: ”Jag drivs av lusten att skapa alldeles vanliga och helt ordinära ting för vardagen, som människor använder ofta och gläds av att använda. Ting som är gjorda för flitigt bruk – om och om igen. Jag söker inte efter effekter, jag söker det enkla och det lågmälda. Essensen av ett ting. Tingets kärna. Hur många gånger har jag inte försökt att finna den optimala formen i ett ting utan onödiga tillägg av linjer och dekorer. Allting måste ifrågasättas för att ha ett berättigande. Att reducera är utmaningen, att lägga till är enklare än att dra ifrån. Det enkla är det svåra – helt enkelt.

Förutom omsorgen om ett ting och dess utformning känner jag även en stor omsorg och ett ansvar för att all produktion görs på ett så humant och miljövänligt sätt som möjligt utan att belasta jorden i onödan. Materialen jag väljer är naturliga, äkta och slitstarka som tillåts att åldras värdigt och med patina. Tillverkningen ligger så nära som möjligt och de flesta av produkterna tillverkas småskaligt och hantverksmässigt i Sverige. Det är så jag vill ha det.
I de fall det trots stora ansträngningar visat sig vara omöjligt med produktion i Sverige, har jag efter idogt letande funnit möjligheterna i södra Europa där man med gediget kunnande och stor yrkesstolthet utför ett fantastiskt fint hantverk. Med fina och stolta hantverkstraditioner vill jag kombinera design med funktion utan att kompromissa med kvaliteten. Det är jag glad och stolt över.”

Kan en formgärning uttryckas bättre, och mer klokt, än så här? Jag kan bekräfta att som Kristina lär – så lever hon också. Respekt!

/Svante

0
35

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00