”Tulpanens dag” – inställd nödevakuering + nödevakuering i retur …😉

Minus 10 grader C, sa termometern tidigt i morse. Trots denna kyla, om än kanske överdrivet betraktar jag den som sträng, lyckas vi hålla innetemperaturen i vårt oisolerade växthus på nollan, eller strax över. Mer idealiskt kan det inte vara för kamelior, olivträd, agapanthusar, pelargoner, blyblommor, myrten … särskilt inte när det dessutom är becksvarta nätter och ljusljusa dagar – tack vare snön.

Att det är idealiskt fick vi svart på vitt på när det gäller de här fyra exemplaren av myrten. Igår eftermiddag nödevakuerades de från växthuset och in hit till det stora fönstret ovanför matplatsen i vardagsrummet. Egentligen alldeles på tok för varmt för dem så här under deras välförtjänta viloperiod.

Idag kunde vi konstatera att just de här fyra såg mer vissna och slokörade ut, typ värmechock, än övriga medlemmar i familjen Myrten – som vackert fått stanna kvar ute växthuset. !

Den här kvartetten är i detta nu återvändare och bärs tillbaka ut till växthuset. Men ett balanserande på en knivsegg är det allt …

Så var det då tulpanens dag. Varför har jag inget begrepp om eller ens en aning om – för oss är det tulpanens dag

alla

dagar.

Precis som med kanelbullens dag – varför i hela fridens namn kanel? Kardemummabullen och sockerkringlan då …? Orättvist!Nåväl, tulpaner var det och finns det något mer effektfullt än tulpaner ”på lök”? Nä! Det är så lätt att inte ens tänka på att precis så här har varendaste tulpan, som vi köper i 10-pack på snabbköpet, vuxit upp.

Alla 10, ur varsin lök. Det är iallafall min känsla. När de växer ute i trädgården tänker jag självklart på löken därunder … Just de här exemplaren fick vi av en kär vän som köpt dem på Slottsträdgården Ulriksdal och visst är det något alldeles extra med att blanda alla de här ”oheliga” kulörerna. Tuttifrutti! Minimalt med vatten behövs – för precis som med hyacinter och amaryllis har blomstänglarna det mesta av vad de behöver i sitt skafferi – löken.

/Svante