Detta blir ett ganska kort inlägg med samhällsnyttig information, som man antingen kan ta till sig eller strunta i.

 • Eftersom det är sportlovsvecka nu och man antas sporta är det extra viktigt att vägra sporta, och inreda istället. Det finns massor av tid att träna sedan, när det är bestämt att det ska vara påsk eller måndag, till exempel.

IMG_2339 2

 •    Man kan absolut få lov att till exempel läsa och lyssna på musik under sportlovsveckan också, medan man funderar på hur man ska inreda. Vi på inredningsverket uppmuntrar sådant, eftersom det kan vara bra att låta inredningar mogna fram utan press.

IMG_2342

 • Efter de berömda, blodiga demonstrationerna i München 2011, då en grupp rabiata inredare krävde att världens bibliotek skulle överge sitt bokstavssystem till fördel för färgmatchning,  klassas även böcker och skivor som inredning av Inredningsverket. De förordar, enligt paragraf 167:2,  vackra omslag i  kombination med kvalitativt innehåll, och slår på så sätt även ett slag för vårt lands sviktande allmänbildning. Enligt Inredningsverkerts officiella rekommendationer bör 6-8 böcker från amerikanska Penguin, som satsar lite extra på att göra sina klassikeromslag vackra, vara en fullgod dos för en helt ledig vecka.

IMG_2340

 • Sedan det från olika håll i landet rapporterats flera fall av hjärnskakning, då böcker som fått stå fritt fallit ned i inredares huvuden, uppmanas allmänheten att införskaffa ett par så kallade ”bokstöd”, förslagsvis i form av leoparder.

Slut på meddelandet.

422B430C-D281-4FF1-AA8C-1BC91C1CF3FC

 

IMG_2345 2

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..

I det senaste numret av Gods & Gårdar ser ni ett av mina stylingjobb, och allt har fotats i mitt kök. Jättekul att det äntligen kom, det gjordes nämligen för TRE år sedan, vilket betyder att jag inte har kunnat visa bilderna någonstans förrän nu.

En fotostylning kan inte – för mig – bli den avslappnande och glamourösa SPA-upplevelse som man föreställer sig att det är.

568B4DE6-F033-4F99-BCBF-579670507C2D

Foto: Anne Nyblaeus

Jag är galen i det där brödet! Det är med aprikoser och nötter, och det kommer från Gateau. Testa det tillsammans med lite olivolja eller bara smör – det är underbart!

Det är otroligt kul såklart, och jag älskar det. Det är en stund av totalt lugn och lycka när jag ställer iordning och arrangerar allt som jag har tänkt mig. Men bakom de åtta-tio bilderna som sedan hamnar i tidningen ligger det dagar av förarbete, kånkande, släpande, rekning hos leverantörer, förkastade idéer och sömnlösa nätter.

9FCFB29E-C8D2-41FA-B83B-B270FC91838E

Jag tycker att det blir så härligt att ibland ha en trave med tallrikar och bestick staplade på köksbänken istället för i ett skåp. Det ser levande och inspirerande ut, som om det är fredag och man just ska få gäster.

Jag har absolut inget emot kånkandet och släpandet och rekningen – tvärtom. Och jag älskar själva arrangeringen. Det är den där oron i kroppen och de sömnlösa nätterna som kan tära lite.

80E258F9-8D51-4B15-ABC0-2BA0037AB30D

Foto: Anne Nyblaeus

Snittblommor på köksbänken hjälper till att mota bort trist vardag. Det känns härligt att ha snittblommor på en plats som normalt brukar vara mer praktisk. Praktiskt – usch. Ett typiskt måndagsord.

Dessutom tar jag tar alltid tusen bilder innan fotografen kommer, för att testa ljus, vinklar och granska motivet genom kameralinsen. Oftast ser nämligen kameran inte alls miljön på samma sätt som man själv ser den. Vi uppfattar saker i periferin och tar in olika stämningar på ett sätt som går förlorat genom linsen, så om jag inte tittar noga, både som kameran och genom den, kan jag missa bilden.
    Visserligen är fotografen Anne Nyblaeus, som jag oftast arbetar med, i världsklass. Så jag är inte ett dugg orolig för själva fotograferingen, men jag vill ändå ha koll så att jag arrangerar på ett sätt som gör sig bra på bild.

D5F7132B-C1D3-4266-A00B-922F4D169F56

Den här bilden gillar jag, fast den är ologisk. Ska man hälla det svarta saltet i vinet, eller? Så man kan tänka att den hör ihop med bilden med aprikosbrödet; det är nämligen otroligt gott med salt. Och ett glas vin är gott till vad som helst!

Dessutom lär man sig hela tiden, och när jag tittar på gamla jobb är det alltid saker som jag önskar att jag hade gjort annorlunda. Jag studerar dem noga och funderar på varför jag inte gillar dem, försöker att formulera det i ord för mig själv, så att jag kan ta avstånd från det jag inte blev nöjd med nästa gång.

Men, det finns även bra saker, bilder jag är stolt över,  så jag tar med med mig båda delarna och hoppas att jag nu har fått en lektion som tagit mig vidare och gjort mig bättre.  Det är faktiskt ovärderligt, både det onda och det goda. För det finns inget som tar mig snabbare genom inlärningsprocessen och är lika utvecklande som dessa fotosessioner – både mina egna och tillsammans med fotograf.

Om ni är sugna på fler bilder, så finns numret i butik just nu!

929D18DD-1FE0-46B2-9818-C13968580483

Vad tycker du om salt- och pepparströarna som ser ut som kaniner? Jag ääääääääääälskar dem! De kommer från Oscar & Clothilde, men tyvärr finns de inte kvar i deras sortiment längre. Trots att det måste finnas tusentals människor som just nu sitter och verkligen behöver de här kaninerna i sitt liv! Det är omöjligt att INTE behöva dem!

LOADING..

 

Jaha,

var var vi? Just det:

Den där gången jag gjorde om matsalen, del 2!

Det var en kall vinterdag – ungefär på samma sätt som det just nu är en kall nästan-vårdag.

Beaumont ( det namnet är tillfälligt tillbaka, bara för denna gång eftersom jag inte riktigt har tagit farväl än) och vår dotter Lillegull (vi testar denna pseudonym för att se om den faller i god jord) var intet ont anande på väg till arbetet respektive skolan. Deras fru, respektive mamma (jag), hade gjort dem sällskap i hallen.

IMG_3749

Foto: Sofia Tretow

Frun-mamman såg lite hysterisk ut, och alldeles för glad med tanke på det tidiga klockslaget. Hon brukade vara betydligt grinigare och lite mindre intresserad av inredning på morgnarna. Men nu liksom vägde hon otåligt på hälarna också, och gnuggade lystet sina händer. Besynnerligt.

 

IMG_3815

Foto: Tretow Deco

 

När hon sedan började nynna nöjt för sig själv hade Beumont precis bestämt att han inte längre var det minsta intet ont anande. Och sedan, när hon milt men ändå lite för bestämt skuffade ut dem båda genom dörren, stängde den och sprang iväg? Då kände Beaumont att det här var verkligen bekant!

IMG_3763

Vad är det som brukar åtfölja sådana här episoder, nu igen? Svaret gäckade precis bakom knuten, men eftersom Beaumont inte hade fått sitt kaffe än lyckades han inte riktigt få fatt i det.

IMG_3762

Foto: Tretow Deco

Han skakade av sig känslan av att ha blivit märkligt förd bakom ljuset och skjutsade under de vanliga protesterna Lillegull till skolan.

IMG_3739

Foto: Tretow Deco

Vid korsningen hade han redan glömt att känna sig obehaglig till mods, och hade istället börjat föreställa sig frukostmackan som väntade på Ett Bageri. Det här skulle nog ändå bli en bra dag.

IMG_3727

Foto: Tretow Deco

Vi snabbspolar cirka åtta timmar framåt i tiden, då Beaumont och Lillegull återvänder hem, och deras matsalsmöbler är borta.  Och det står fjorton byggarbetare i matsalen.

IMG_3730

Foto: Tretow Deco

Här ser ni hur väggbelysningen kommer att sitta. Än så länge är det bara en trevlig plats att få sig en elchock på; inte minst en uppiggande överraskning för gäster eller vanartiga barn. Närå.

Lillegull rycker på axlarna åt det tomma, numera även tapet- och gardinlösa rummet, och sätter sig i köket och pluggar istället. Beumont märker inget förrän två dagar senare, då han ställer en kopparstekpanna med sous vide-kyckling i tomma intet.

 

IMG_3718

Foto: Sofia Tretow

 

Han letar lite uppgivet efter matsalsbordet och upptäcker att hans fru har sålt det och matsalsstolarna på blocket. Det nya möblemanget kommer om två veckor. Var ska gästerna som kommer på lördag sitta?

Det har hans fru inte riktigt tänkt på.

 

IMG_3709

Foto: Sofia Tretow

 

Som tur är behöver varken Beaumont eller Lillegull lida fruktansvärda kval särskilt länge. Faktum är att de inte ens märker när allt är på plats igen.

 

IMG_3711

Foto: Sofia Tretow

Frun-mamman måste faktiskt under vilda protester muta/släpa in Beumont och Lillegull i rummet på en pirra för att överhuvudtaget få ett utlåtande.

IMG_3817

Det är därför frun-mamman behövde en blogg: För att berätta för någon annan människa, tillika inredningsgalning, hur det egentligen gick på matsalsfronten. Visserligen träffar hon dagligen horder av inredningsintresserade kunder, men det känns inte alltid som att det är läge att berätta om hennes inredningsäventyr just då; det handlar ju om deras inredningsäventyr.

Så, hur gick det då?  Tack för att du frågar! Det gick bra, jag känner mig tillfälligt lugnad!

För att förklara inredningen på bilderna:

Den franska tapeten är det som sätter stämningen i rummet. Nyansen på väggarna (S1500-N) utanför spegelfälten är noggrant utvald för att övergången mellan tapeten och väggfärgen ska bli så harmonisk och sömlös som möjligt. Sisalmattan och kulören på det oljade golvet ger välbehövlig värme, vilket även pläden och böckerna i det svarta skåpet gör. När sedan väggbelysningen i mässing och en del andra mässingsdetaljer är på plats kommer även de att bidra med värme och mjukhet.

När gardinerna är uppe kommer kombinationen av dess siden samt stolarnas linne bidra med mjukhet och dämpa ljuden i rummet – något som kan behövas extra väl  i en matsal där man ofta sitter många och pratar, och det kan bli mycket skrammel.

IMG_3722

Foto: Sofia Tretow

En sådan här tapet kräver mycket fokus. Därför ville jag hålla resten rent och omönstrat (men det kommer snart en puff i leopardtyg också… Oj, nu kände jag hur Beumont fick hjärtattack. Det är lugnt älskling, jag ska bara klä om en puff som vi redan har).

IMG_3712

Foto: Sofia Tretow

Skåpet med böcker och skivor är min hommage till hotellet Ett Hem.  Klicka på länken så kommer du dit!

Min favoritplats där är matrummet, där det finns en stor hylla med just skivor, böcker och spel. Det ger rummet en alldeles speciell stämning, och det är så kul att sitta där och titta på alla roliga saker i hyllan. Det är också ett minne från vår senaste resa till New York, då vi bodde här, i ett Brownstonehus i Harlem, och ägaren hade ett helt rum fullt med bara jazzskivor och böcker. Himlen!

Poängen är att vårt rum verkligen behöver böckerna och skivorna, eftersom de ger så mycket karaktär och en brokighet. Men ni minns att jag skrev att jag ville ha ett lugn här inne? Det får man ändå, eftersom det där mysiga ryms inuti skåpet, ungefär som att fånga in flera dekorativa föremål på en bricka. Annars blir det lätt rörigt.

Nu har ni väl antagligen fått nog för idag, så jag ska låta er återgå till era liv. Vänta! En bild till.

IMG_3795

Foto: Sofia Tretow

Skriv gärna i kommentarerna om ni vill veta mer om rummet. Eller mindre. Vilket som. Kram!

/Sofia, Tretow Deco

 

 1. JAA! Så magiskt snyggt ✨🙌🏻 vill gärna se bilder när lamporna är uppe på väggen sen 😍

  1. Hej!
   Tack snälla du!
   Det lovar jag att du ska få se!
   Karam/Sofia

 2. Annika skriver:

  Så fantastiskt fint det blev och vill flytta in i rummet… Eller i vart fall ha det lika fint hemma;) tyvärr har jag två små kladdiga barn som inte på något sätt är kompatibla med vita möbler. Så jag undrar: hur är sisalmattan att hålla ren och finns det överhuvudtaget några fina möbler med tvättbart och avtagbar klädsel?
  Kan inte du skriva ett inlägg om barn kompatibel inredning? Snälla!!! Fast jag misstänker ju att det är minst lika svårt som tråkigt!

  1. Hej!
   Tack snälla!
   Jag vet precis hur du känner det. Min lilla knodd har blivit stor så hon geggar inte runt längre, det är snarare jag som spiller och förstör saker här hemma med min blotta existens. Det är en jättebra idé att skriva om ”barnsäkra” möbler, jag ska försöka sy ihop något bra inlägg om det.
   Tack för feedbacken!
   Kram, Sofia

   1. Annika skriver:

    Tack!!!!! Det hade varit fantastiskt, för ibland blir jag ledsen när jag ser på allt vackert som jag inte kan ha just nu och på allt tråkigt och praktiskt som jag måste ha;)

  1. Och just det, du frågade om sisalmatta: Nej, den är suverän! Väldigt enkel att hålla ren! Bra va?
   /Sofia

 3. Fantastiskt fint!

  Och mattan! Jag hör av mig ang det där med matsalsmatta 🙂

  1. Hej! tack! Ja, gör det!
   Kram, Sofia

 4. Halloj!
  Vilken underbar blogg du har!
  Älskar allt i den; inredningen,tipsen,proffsfaktan,men framför allt ditt otroligt härliga sätt att skriva om inredning!!
  Är en helt tokig och besatt inredningsnörd och nickar eller skrattar igenkännande varenda gång jag läser här!
  Plus att jag såklart får en massa nya härliga ideer varje gång!
  Tack för det,
  Ser redan fram emot nästa härliga inlägg!
  Kram,
  Monica i Rom

  1. Hej! Åh, vad snäll du är! Tack! Jag blir så glad att du känner igen dig och får nya idéer!
   Kram!/Sofia

 5. Siri skriver:

  Hej,
  Vart hittar jag alla fina sisalmattor?
  Ps. ÄLSKAR din blogg & Instagram ♥️

  1. Gör du, vad glad jag blir! Tack!! Sisalmattorna kommer från en av mina leverantörer, Sicoma heter de. Du kan beställa genom mig, det är bara att mejla.
   Ha en bra dag!
   /Sofia

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..