ANNONS

Den där gången då jag satte upp stuckatur, del 1: Varför?

/

IMG_5039
Nu ska ni få ett tips, alldeles gratis: Hur pratar man inredning med sin man utan att han hyperventilerar och slutar leva?

Man talar i parenteser med honom. Det betyder att man säger en sak – den mängd inredningsinspo som man tror att han kan hantera just då, utan att må dåligt – men låter en (hel) del info stå inom parantes = berättar inte.

En sådan konversation mellan mig och min man kan för det otränade örat låta så här:

-Hej älskling! Jag ska måla om i hallen.
-Suck. Jaha.

Okomplicerat? Du kanske trodde det först. Men du kanske inte heller vet att jag även säger det här ( inom parantes, så det är bara jag som hör det):

”Hej älskling! Jag ska måla om i hallen. Men först kommer en stuckatör och sätter upp en otrolig taklist av gips, och en ny takrosett. Var inte orolig; du kommer att lära dig älska dem. Därefter kommer det att monteras spegelfält på väggarna och fräsas in väggbelysning. Sedan ska jag fota rummet eftersom jag ska skriva en artikel till Layered om färgsättning (klicka här för att komma till den). Och just det: det innebär att mattan kommer att bytas ut också. Ha en bra dag!”


Är man inredningsberoende hör man parantesen mellan raderna. Gör man inte det  – make – tja…då lyssnar man inte tillräckligt noga!  Jag 
ger mitt parantessystem fem stjärnor av fem möjliga. Min man däremot, har anmält systemet till myndigheterna och inväntar kraftåtgärder. Han tänker tanks och högtryckssprutor med lava, och sedan fängelse.

Men till poängen med det här inlägget: Stuckaturen. Och hallen. På bilderna nedan ser ni hur utrymmet ser ut innan stuckaturen monteras.

IMG_7913 3

RUMMETS PROBLEM:

Hallen är ett genomfartsrum och samtidigt det första man ser när man kommer in. Takhöjden sänks visuellt av tavellisten och av fönsterpartiets inbyggda hylla som jag ville bevara. Den välvda hålkälslisten i taket gjorde så att gardinstången inte kunde monteras utan att det blev en glipa mellan vägg och gardin.

Hallmedtalvor 2

LÖSNING:

En väl tilltagen gipstaklist i jugendstil för att passa husets byggår, spegelfält ovanför och under taklisten för att betona takhöjden, och en svalare, ljusare grå väggkulör för att få till en mjuk kontrast mellan lister, stuckatur och vägg. Denna kulör gör sig fantastiskt bra med svarta accenter och andra, mjukare accentfärger.

IMG_9662

Till huset, som är byggt 1907, kändes det oerhört viktigt att stuckaturen var tillverkad av gips och inte polyereten eller frigolit. Dels för att det blir en otroligt stor skillnad kvalitetsmässigt och utseendemässigt, och skarvar blir dessutom fullständigt osynliga. Men mest för att förvaltningen av ett gammalt hus är ett ansvar, och jag vill åstadkomma förändringar som jag vet står emot tidens tand. Dåliga ”förbättringar” ger dålig huskarma.

Dessutom är stuckatur en riktig konstart, och min fantastiske stuckatör Claes från min samarbetspartner Gipsstuckaturer.se berättar att det faktiskt bara finns åtta stycken nu verksamma stuckatörer i Sverige.

Men vänta! Påverkar klimatförändringarna även stuckatörer, eller vad kan detta bero på?, undrar jag. Claes blir lite allvarlig och tänker att den där inredaren är nog lite dum. Men det är jag nödvändigtvis inte, jag vill bara höra hur han själv formulerar svaret:

”Folk blir alltmer ointresserade av hantverket och vill bara ha det så billigt som möjligt. Så de sätter upp plaststuckatur”.

Precis vad jag var rädd för.

Jag ansåg mig ha extrem tur som fick ha Claes och lärlingen Hedda här i min hall i de två veckor som förädlingen av hallen tog. De, däremot, tyckte säkert att det var skönt att slippa alla mina stuckaturfrågor. Och mitt hemska kaffe; jag får det aldrig rätt i den där moccamastern.
Hur gick det för Claes och Hedda att montera stuckaturen? Hur valde jag ut lister som är tidsenliga? Och det läskigaste: överlevde Claes och Hedda mitt kaffe? Det får ni veta i nästa inlägg: ”Del 2: Stuckatur – Därför!”

0
25

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00