Ett monokromt rum med svarta accenter till ljusa väggar är elegant, tidlöst och funkar som en vacker inramning och förankring av ljusare kulörer – om de används med eftertanke.

 

IMG_3256

Så ponera att du som jag styrs av ett småskaligt vansinnesbeteende som omfattar –  men inte begränsas till – svarta småbord, och gör hela släkten upprörd eftersom bilen inte längre får plats i garaget och vissa medlemmar har tvingats flytta.

IMG_3239

Du försöker placera ut dina svarta accenter här och där, men något känns fel: Uttrycket blir inte härligt, utan hårt och tungt med alltför skarpa kontraster. Du deppar istället ihop i en hög på mattan.

IMG_3232

Så hur kan man tänka?

Här följer 6 tips:

  • Skapa inte kluster av svarta möbler eller detaljer, utan sprid ut dem jämnt i rummet.
  •  Se till att det finns en balans, särskilt om det handlar om en möbel av större modell. Låt denna få  en motvikt på andra sidan rummet.
  • Använd dig av bryggkulörer:

Låt andra detaljer med  kulörer med olika intensitet överbrygga gapet mellan den mörka detaljerna och de ljusa väggarna. Tänk dig hur en färgkarta är uppbyggd: ljust till mörkt med några steg emellan. Detta ger en mjuk övergång – en brygga – istället för en bjärt kontrast mellan ljust och mörkt.

  • Ett annat viktigt tips som skulle kunna vara personligt riktad mot en genetisk släkting av yngre modell med rött hår: Var vänlig avlägsna dina klädhögar från utrymmet som mamma fotar, tack. Puss och kram!

IMG_3245


Mitt recept:

  • Ljust grå väggar med vita snickerier – låg kontrast mellan snickerier och väggfärg för en lätt reliefeffekt.
  • Mycket textilier i flera olika närliggande nyanser av grått eller vitt – väl tilltagen matta, fodrade gardiner och många olika material för subtila kontraster och värme.
  • Något som ger jord – själv älskar jag pälsplädar, som funkar väldigt bra i det här sammanhanget.
  • Mjuka upp genom ett diskret vaxat eller oljat trägolv, eller som på bilderna – sisalmatta.
  • Stan Getz. En jazzmusiker som är, eller åtminstone borde vara, känd för att mjuka upp hårda kontraster och göra allt lite mysigare. I livet,  och alltså även i inredningen.

Jobba nu ordentligt med era svarta accenter och ha det så roligt, så ses vi snart igen!

/Sofia

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..