Jaha,

var var vi? Just det:

Den där gången jag gjorde om matsalen, del 2!

Det var en kall vinterdag – ungefär på samma sätt som det just nu är en kall nästan-vårdag.

Beaumont ( det namnet är tillfälligt tillbaka, bara för denna gång eftersom jag inte riktigt har tagit farväl än) och vår dotter Lillegull (vi testar denna pseudonym för att se om den faller i god jord) var intet ont anande på väg till arbetet respektive skolan. Deras fru, respektive mamma (jag), hade gjort dem sällskap i hallen.

IMG_3749

Foto: Sofia Tretow

Frun-mamman såg lite hysterisk ut, och alldeles för glad med tanke på det tidiga klockslaget. Hon brukade vara betydligt grinigare och lite mindre intresserad av inredning på morgnarna. Men nu liksom vägde hon otåligt på hälarna också, och gnuggade lystet sina händer. Besynnerligt.

 

IMG_3815

Foto: Tretow Deco

 

När hon sedan började nynna nöjt för sig själv hade Beumont precis bestämt att han inte längre var det minsta intet ont anande. Och sedan, när hon milt men ändå lite för bestämt skuffade ut dem båda genom dörren, stängde den och sprang iväg? Då kände Beaumont att det här var verkligen bekant!

IMG_3763

Vad är det som brukar åtfölja sådana här episoder, nu igen? Svaret gäckade precis bakom knuten, men eftersom Beaumont inte hade fått sitt kaffe än lyckades han inte riktigt få fatt i det.

IMG_3762

Foto: Tretow Deco

Han skakade av sig känslan av att ha blivit märkligt förd bakom ljuset och skjutsade under de vanliga protesterna Lillegull till skolan.

IMG_3739

Foto: Tretow Deco

Vid korsningen hade han redan glömt att känna sig obehaglig till mods, och hade istället börjat föreställa sig frukostmackan som väntade på Ett Bageri. Det här skulle nog ändå bli en bra dag.

IMG_3727

Foto: Tretow Deco

Vi snabbspolar cirka åtta timmar framåt i tiden, då Beaumont och Lillegull återvänder hem, och deras matsalsmöbler är borta.  Och det står fjorton byggarbetare i matsalen.

IMG_3730

Foto: Tretow Deco

Här ser ni hur väggbelysningen kommer att sitta. Än så länge är det bara en trevlig plats att få sig en elchock på; inte minst en uppiggande överraskning för gäster eller vanartiga barn. Närå.

Lillegull rycker på axlarna åt det tomma, numera även tapet- och gardinlösa rummet, och sätter sig i köket och pluggar istället. Beumont märker inget förrän två dagar senare, då han ställer en kopparstekpanna med sous vide-kyckling i tomma intet.

 

IMG_3718

Foto: Sofia Tretow

 

Han letar lite uppgivet efter matsalsbordet och upptäcker att hans fru har sålt det och matsalsstolarna på blocket. Det nya möblemanget kommer om två veckor. Var ska gästerna som kommer på lördag sitta?

Det har hans fru inte riktigt tänkt på.

 

IMG_3709

Foto: Sofia Tretow

 

Som tur är behöver varken Beaumont eller Lillegull lida fruktansvärda kval särskilt länge. Faktum är att de inte ens märker när allt är på plats igen.

 

IMG_3711

Foto: Sofia Tretow

Frun-mamman måste faktiskt under vilda protester muta/släpa in Beumont och Lillegull i rummet på en pirra för att överhuvudtaget få ett utlåtande.

IMG_3817

Det är därför frun-mamman behövde en blogg: För att berätta för någon annan människa, tillika inredningsgalning, hur det egentligen gick på matsalsfronten. Visserligen träffar hon dagligen horder av inredningsintresserade kunder, men det känns inte alltid som att det är läge att berätta om hennes inredningsäventyr just då; det handlar ju om deras inredningsäventyr.

Så, hur gick det då?  Tack för att du frågar! Det gick bra, jag känner mig tillfälligt lugnad!

För att förklara inredningen på bilderna:

Den franska tapeten är det som sätter stämningen i rummet. Nyansen på väggarna (S1500-N) utanför spegelfälten är noggrant utvald för att övergången mellan tapeten och väggfärgen ska bli så harmonisk och sömlös som möjligt. Sisalmattan och kulören på det oljade golvet ger välbehövlig värme, vilket även pläden och böckerna i det svarta skåpet gör. När sedan väggbelysningen i mässing och en del andra mässingsdetaljer är på plats kommer även de att bidra med värme och mjukhet.

När gardinerna är uppe kommer kombinationen av dess siden samt stolarnas linne bidra med mjukhet och dämpa ljuden i rummet – något som kan behövas extra väl  i en matsal där man ofta sitter många och pratar, och det kan bli mycket skrammel.

IMG_3722

Foto: Sofia Tretow

En sådan här tapet kräver mycket fokus. Därför ville jag hålla resten rent och omönstrat (men det kommer snart en puff i leopardtyg också… Oj, nu kände jag hur Beumont fick hjärtattack. Det är lugnt älskling, jag ska bara klä om en puff som vi redan har).

IMG_3712

Foto: Sofia Tretow

Skåpet med böcker och skivor är min hommage till hotellet Ett Hem.  Klicka på länken så kommer du dit!

Min favoritplats där är matrummet, där det finns en stor hylla med just skivor, böcker och spel. Det ger rummet en alldeles speciell stämning, och det är så kul att sitta där och titta på alla roliga saker i hyllan. Det är också ett minne från vår senaste resa till New York, då vi bodde här, i ett Brownstonehus i Harlem, och ägaren hade ett helt rum fullt med bara jazzskivor och böcker. Himlen!

Poängen är att vårt rum verkligen behöver böckerna och skivorna, eftersom de ger så mycket karaktär och en brokighet. Men ni minns att jag skrev att jag ville ha ett lugn här inne? Det får man ändå, eftersom det där mysiga ryms inuti skåpet, ungefär som att fånga in flera dekorativa föremål på en bricka. Annars blir det lätt rörigt.

Nu har ni väl antagligen fått nog för idag, så jag ska låta er återgå till era liv. Vänta! En bild till.

IMG_3795

Foto: Sofia Tretow

Skriv gärna i kommentarerna om ni vill veta mer om rummet. Eller mindre. Vilket som. Kram!

/Sofia, Tretow Deco

 

 1. JAA! Så magiskt snyggt ✨🙌🏻 vill gärna se bilder när lamporna är uppe på väggen sen 😍

  1. Hej!
   Tack snälla du!
   Det lovar jag att du ska få se!
   Karam/Sofia

 2. Annika skriver:

  Så fantastiskt fint det blev och vill flytta in i rummet… Eller i vart fall ha det lika fint hemma;) tyvärr har jag två små kladdiga barn som inte på något sätt är kompatibla med vita möbler. Så jag undrar: hur är sisalmattan att hålla ren och finns det överhuvudtaget några fina möbler med tvättbart och avtagbar klädsel?
  Kan inte du skriva ett inlägg om barn kompatibel inredning? Snälla!!! Fast jag misstänker ju att det är minst lika svårt som tråkigt!

  1. Hej!
   Tack snälla!
   Jag vet precis hur du känner det. Min lilla knodd har blivit stor så hon geggar inte runt längre, det är snarare jag som spiller och förstör saker här hemma med min blotta existens. Det är en jättebra idé att skriva om ”barnsäkra” möbler, jag ska försöka sy ihop något bra inlägg om det.
   Tack för feedbacken!
   Kram, Sofia

   1. Annika skriver:

    Tack!!!!! Det hade varit fantastiskt, för ibland blir jag ledsen när jag ser på allt vackert som jag inte kan ha just nu och på allt tråkigt och praktiskt som jag måste ha;)

  1. Och just det, du frågade om sisalmatta: Nej, den är suverän! Väldigt enkel att hålla ren! Bra va?
   /Sofia

 3. Fantastiskt fint!

  Och mattan! Jag hör av mig ang det där med matsalsmatta 🙂

  1. Hej! tack! Ja, gör det!
   Kram, Sofia

 4. Halloj!
  Vilken underbar blogg du har!
  Älskar allt i den; inredningen,tipsen,proffsfaktan,men framför allt ditt otroligt härliga sätt att skriva om inredning!!
  Är en helt tokig och besatt inredningsnörd och nickar eller skrattar igenkännande varenda gång jag läser här!
  Plus att jag såklart får en massa nya härliga ideer varje gång!
  Tack för det,
  Ser redan fram emot nästa härliga inlägg!
  Kram,
  Monica i Rom

  1. Hej! Åh, vad snäll du är! Tack! Jag blir så glad att du känner igen dig och får nya idéer!
   Kram!/Sofia

 5. Siri skriver:

  Hej,
  Vart hittar jag alla fina sisalmattor?
  Ps. ÄLSKAR din blogg & Instagram ♥️

  1. Gör du, vad glad jag blir! Tack!! Sisalmattorna kommer från en av mina leverantörer, Sicoma heter de. Du kan beställa genom mig, det är bara att mejla.
   Ha en bra dag!
   /Sofia

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..