I det senaste numret av Gods & Gårdar ser ni ett av mina stylingjobb, och allt har fotats i mitt kök. Jättekul att det äntligen kom, det gjordes nämligen för TRE år sedan, vilket betyder att jag inte har kunnat visa bilderna någonstans förrän nu.

En fotostylning kan inte – för mig – bli den avslappnande och glamourösa SPA-upplevelse som man föreställer sig att det är.

568B4DE6-F033-4F99-BCBF-579670507C2D

Foto: Anne Nyblaeus

Jag är galen i det där brödet! Det är med aprikoser och nötter, och det kommer från Gateau. Testa det tillsammans med lite olivolja eller bara smör – det är underbart!

Det är otroligt kul såklart, och jag älskar det. Det är en stund av totalt lugn och lycka när jag ställer iordning och arrangerar allt som jag har tänkt mig. Men bakom de åtta-tio bilderna som sedan hamnar i tidningen ligger det dagar av förarbete, kånkande, släpande, rekning hos leverantörer, förkastade idéer och sömnlösa nätter.

9FCFB29E-C8D2-41FA-B83B-B270FC91838E

Jag tycker att det blir så härligt att ibland ha en trave med tallrikar och bestick staplade på köksbänken istället för i ett skåp. Det ser levande och inspirerande ut, som om det är fredag och man just ska få gäster.

Jag har absolut inget emot kånkandet och släpandet och rekningen – tvärtom. Och jag älskar själva arrangeringen. Det är den där oron i kroppen och de sömnlösa nätterna som kan tära lite.

80E258F9-8D51-4B15-ABC0-2BA0037AB30D

Foto: Anne Nyblaeus

Snittblommor på köksbänken hjälper till att mota bort trist vardag. Det känns härligt att ha snittblommor på en plats som normalt brukar vara mer praktisk. Praktiskt – usch. Ett typiskt måndagsord.

Dessutom tar jag tar alltid tusen bilder innan fotografen kommer, för att testa ljus, vinklar och granska motivet genom kameralinsen. Oftast ser nämligen kameran inte alls miljön på samma sätt som man själv ser den. Vi uppfattar saker i periferin och tar in olika stämningar på ett sätt som går förlorat genom linsen, så om jag inte tittar noga, både som kameran och genom den, kan jag missa bilden.
    Visserligen är fotografen Anne Nyblaeus, som jag oftast arbetar med, i världsklass. Så jag är inte ett dugg orolig för själva fotograferingen, men jag vill ändå ha koll så att jag arrangerar på ett sätt som gör sig bra på bild.

D5F7132B-C1D3-4266-A00B-922F4D169F56

Den här bilden gillar jag, fast den är ologisk. Ska man hälla det svarta saltet i vinet, eller? Så man kan tänka att den hör ihop med bilden med aprikosbrödet; det är nämligen otroligt gott med salt. Och ett glas vin är gott till vad som helst!

Dessutom lär man sig hela tiden, och när jag tittar på gamla jobb är det alltid saker som jag önskar att jag hade gjort annorlunda. Jag studerar dem noga och funderar på varför jag inte gillar dem, försöker att formulera det i ord för mig själv, så att jag kan ta avstånd från det jag inte blev nöjd med nästa gång.

Men, det finns även bra saker, bilder jag är stolt över,  så jag tar med med mig båda delarna och hoppas att jag nu har fått en lektion som tagit mig vidare och gjort mig bättre.  Det är faktiskt ovärderligt, både det onda och det goda. För det finns inget som tar mig snabbare genom inlärningsprocessen och är lika utvecklande som dessa fotosessioner – både mina egna och tillsammans med fotograf.

Om ni är sugna på fler bilder, så finns numret i butik just nu!

929D18DD-1FE0-46B2-9818-C13968580483

Vad tycker du om salt- och pepparströarna som ser ut som kaniner? Jag ääääääääääälskar dem! De kommer från Oscar & Clothilde, men tyvärr finns de inte kvar i deras sortiment längre. Trots att det måste finnas tusentals människor som just nu sitter och verkligen behöver de här kaninerna i sitt liv! Det är omöjligt att INTE behöva dem!

LOADING..