ANNONS

Sidentapeter och Hamburgerspasmer

Sedan ett bra tag – faktiskt ungefär samtidigt som jag upptäckte att man inte måste spänna tyg på väggarna, utan att det finns riktigt fantastiska tygtapeter som dessutom är lätta att sätta upp – har jag älskat tygtapeter. I synnerhet sidentapeter, men även tapeter med ull- och linnestruktur.

Om du är en av de lyckligt lottade som inte lider av  frustrum assae vexatum nervorum distentio* – den enda sjukdomen man kan ådra sig i djungeln som gör det direkt olämpligt att ha sidentapeter – är de  en utmärkt idé. Kanske inte i köket eller badrummet – men det blir perfekt i ett sovrum eller vardagsrum.

Vad jag i synnerhet gillar är att ta vurmen för listverk och väggar i samma kulör ett snäpp längre genom att tapetsera med nyansvänliga tygtapeter i spegelfält.
Lite på det här viset, minus min hand:

A3A99369-4EF2-46B0-8EC2-C5FC22B69A80

Jag ska berätta varför jag gillar dem så mycket:

När man målar in snickerier och väggar i samma kulör, och sedan lägger till strukturen av tyg lägger man till en väldigt behaglig taktil dimension i rummet. Det händer något, det blir intressant, men inte på bekostnad av rummets lugn, vilket jag är väldigt mån om i mina projekt.

BD1AC6C2-A59C-4CB2-8B59-A7679FA8AE33

BB93076E-5473-4BAF-B1C0-5302F5B8616D

Foto: Patrik Hagborg

Vackert mörkblått rum med tapeter med sidenstruktur från Engblad & Co.

Det jag också älskar med tygtapeter är att de dämpar ljud och bäddar in rummet i en mjuk kokong….stämningen blir så enormt härlig.

Såklart behöver man inte måla in snickerierna och hålla på, bara för att ha sidentapeter. Det är det fina med inredning, man får göra lite som man känner för.

7C0C774F-C0D4-4025-867D-113092BFE0F3

En elfenbensfärgad raring från Braquenié.

AB0918AE-494F-48B6-8BEC-A594BB3C8C97

Här har vi samma i en lite krämigare variant.

* den våldsamt smittsamma frustrum assae vexatum nervorum distentio, även så kallad ”Hamburgerspasmer”,  drabbar så många som en tredjedel av djungelresenärer i medelåldern.

   Eftersom symtomen, som yttrar sig som ofrivilliga spasmer i den hand som för tillfället håller i en hamburgare, ofta uppträder först efter hemkomst, då man vistas i närheten av sidentapeter och samtidigt äter hamburgare, uppskattas mörkertalet av smittade individer vara stort.

Då de drabbade känner ett överväldigande behov av att mosa in hamburgaren i tapeten, anses de vara en paria i inredningssammanhang. De blir följaktligen inte sällan förbisedda i sociala sammanhang med svår depression som följd. Vissa forskare menar att paddle kan vara en intressant avledning för dessa patienter, då spasmens rörelsemönster stämmer in väl med paddlesporten.

Hoppas att ni har blivit lite nyfikna på sidentapeter nu! Och förresten: Om ni vill följa med mig in i en av mina tapetprovslådor så finns det en film på mitt Instagramkonto (i flödet och på IGTV).

Ha en underbar dag!
/Sofia

0
27

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00