ANNONS

På upptäcksfärd i mitt eget hus; Hittar konst!

/

När jag stod i min matkällare, som är full av inredning och tomatkonserver (jag stressköper tomatkonserver när jag periodiskt blir rädd att preppers är de enda som har fattat allvaret, och att jag ligger efter), såg jag att jag har vissa samlartendenser. Jag har dessutom en benägenhet att välja bort att städa utrymmen där det kan finnas/helt säkert finns/någongång har funnits spindlar.

Inredningen här inne är sådant som för tillfället är taget ur rotation; det är så jag lurar mig själv att glömma bort sådant som jag är trött på, för att sedan hitta det, bli oerhört förvånad och kär på nytt! Tur att jag tydligen är ganska lättlurad och glömsk, eftersom det alltid är jättekul att gå runt där nere med en ficklampa och upptäcka saker.
På min upptäcksfärd idag fick jag med mig riktigt trevliga saker upp!

1450124B-C61C-4829-A2B6-92CE043DA623

Apljusstakarna – jag hade helt glömt bort dem! Och en roligt tennvas från 30-talet som jag köpte på auktion för flera år sedan får också vara med och leka med de andra inredningssakerna igen.

Sedan sprang jag med extra höga knän (träning) upp tre våningar till vinden, där ungefär samma situation råder, minus tomatkonserverna.
Där hittade jag något roligt som jag alltid har älskat, men som jag inte har hunnit ordna med:

Två tavlor som är målade av min favoritkobstnär och gudfar: Den oefterhärmlige Tor Svae.

6851E5B6-B1B1-4C63-A5C3-BB469ECFAD03

D557D872-2A56-48E7-8406-706F50B9B8BD

Ni som har barn – har ni varit på till exempel Mulle Mecks lekpark i Solna? Den har Tor tänkt ut och skapat. Junibacken? Även där har han skapat en massa underbara temamiljöer genom åren.

Man har tur om ni får möjlighet att besöka någon av hans barnutställningar (inte utställningar av en massa barn som står på rad – det vore läskigt –  utan utställningar med barnkulturtema, för barn). De är nämligen alltid så otroligt fantasifullt skapade, med ett hjärta, en värme och briljans som jag inte tycker mäter sig med någon annan konstnär.

I mitt barndomshem I Bromma hängde en mängd av hans verk, och jag har alltid älskat allt han har målat. Han är en mästare på färgkombinationer, och hans motiv känns alltid lite surrealistiska – det älskar jag.
Särskilt en tavla är etsad i mitt minne: En  gigantisk duk – säkert 2×2 m – som föreställde en aquablå klaviatur med en blå himmel i bakgrunden. Omöjlig att beskriva, men åh, vad jag önskar att vi hade kvar den!
Den andra tavlan – som Tor också har målat – är ett porträtt av min pappa. Fast som han skulle se ut om han vore ett troll.

5BF41266-FBE4-41A6-ACEF-F3CDC3BCC203
8AC79247-FF2E-4596-A990-254C6A34FFDF

Vadå – har inte ni ett trollporträtt av er pappa? Mystiskt. Hursomhelst, det är egentligen originalet till skivomslaget till ”Trolles Trafikskola” – en sak som min underbara pappa har hittat på. Igen: Ni som har barn kanske känner till det, ni andra börjar kanske känna er lite förvirrade just nu. Det är lätt hänt. Ni får googla lite.

Poängen med den här långa bakgrundsförklaringen är: Nu ska de här tavlorna ramas in och komma upp på väggen! It’s happening!

Kram på er, och ha en lugn och skön lördag.

2
29

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00